Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Oproep aan Europarlementariërs: stem tegen liberalisering busvervoer

Het CNV roept Europarlementariërs op om vandaag te stemmen tegen liberalisering van het busvervoer in Europa.

Op 22 januari stemt de Transportcommissie in het Europees Parlement over een voorstel voor wijziging van de regels voor toegang tot de internationale markt voor touringcar- en autobusdiensten. Het CNV roept Europarlementariërs op om tegen het voorstel te stemmen om de plannen zo door te verwijzen naar het volgende Parlement (2019 – 2024).

Liberalisering slecht voor chauffeurs en reizigers

Al direct na lancering van de plannen heeft het CNV gezegd dat de plannen van de Europese Commissie voor de bussen een liberalisering betekenen. Dit is een sterke inbreuk op de Nederlandse concessiesystematiek, waar al genoeg mee mis is. Daarnaast leidt die liberalisering tot meer oneerlijke concurrentie van onveilige Flixbus-achtige bedrijven ten koste van onze chauffeurs en uiteindelijk de Nederlandse reiziger. In de brief aan de Europarlementariërs stelt het CNV dan ook dat op dit moment, zo vlak voor de Europese verkiezingen, stemmen voor verdere liberalisering van het personenvervoer via bus en touringcar een slecht signaal afgeeft aan chauffeurs en aan alle reizigers in de EU.

Meer tijd nodig voor beter voorstel

Het CNV hoopt dat de betrokken Europarlementariërs dinsdag de juiste beslissing nemen en het voorstel verwerpen. Dit geeft wetgevers in Europa meer tijd om met een beter voorstel te komen waar chauffeurs en reizigers echt iets aan hebben.  

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid