Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk
Nieuws

Opnieuw overleg met AB Transport Group, maar actiedreiging blijft

De directie van AB Transport Group uit Heerenveen erkent dat de invoering van de vierdaagse werkweek financiële gevolgen heeft voor de werknemers. De directie heeft de vakbonden, op de valreep voor het verstrijken van het ultimatum vanmiddag om 15.00 uur, uitgenodigd voor nieuw overleg hierover. In afwachting van de uitkomst voeren de werknemers volgende week nog geen actie.

Bij de werknemers van AB Transport Group is grote onrust over het nieuwe systeem, gebaseerd op een vierdaagse werkweek. Het betekent dat een groep chauffeurs van de veevoederdivisie minder gaat verdienen en vaker in het weekend moet gaan werken (vaker dan volgens de cao is toegestaan). Bovendien moeten de chauffeurs vaker naar de standplaats rijden – op eigen kosten, want de cao kent geen reiskostenvergoeding. Chauffeurs van de vier andere divisies (bij AB Transport Group werken in totaal zo’n 800 werknemers) zien de bui al hangen en vrezen dat zij op een later moment ook aan de beurt zijn.

Werk aan de winkel

In een memo aan de werknemers erkent de directie dat “de overgang naar een vierdagensysteem sociale en financiële gevolgen heeft”. “Dat is alvast winst en biedt een opening voor overleg”, stellen onderhandelaars Linda Slagter (CNV Vakmensen) en Hans Robijn (FNV). Maar reserves zijn er ook. “Richting het personeel doet de directie alsof vakbonden en ondernemingsraad akkoord zijn gegaan met de invoering van het vierdaagse systeem. Dat is absoluut niet het geval. In het overleg volgende week is er dus nog wel werk aan de winkel om dit conflict op te lossen. Onze inzet is helder: we laten de chauffeurs niet de dupe worden van dit nieuwe systeem.”

Acties opgeschort

Om het overleg een kans te geven, worden de voor volgende week geplande acties opgeschort. Het ultimatum blijft intussen gehandhaafd, zeggen de onderhandelaars. “Als we er niet uitkomen, komen de werknemers alsnog in actie.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid