Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Opnieuw actie in KLM-lounges

De KLM-medewerkers in de lounges op Schiphol leggen vanmiddag vanaf 18.00 uur opnieuw het werk neer. Ze protesteren hiermee tegen de plannen van KLM om hen onder te brengen bij horeca-ondernemer Vermaat.

“Die overstap heeft grote gevolgen”, zegt onderhandelaar Michiel Wallaard van CNV Vakmensen. “De mensen verliezen hun KLM-contract en belanden in een omgeving waarin hun collega’s zonder enige cao maar net een tientje per uur verdienen, net iets boven het minimumloon. Terwijl voor hen nu in de normale KLM-salarisschaal 12,71 euro per uur de norm is.”

Zorgen

Daar komt volgens Wallaard bij dat de werknemers niet de garantie krijgen dat ze in de Crown Lounges aan het werk kunnen blijven. “Ik begrijp hun zorgen wel: ze kunnen straks eenvoudig naar een andere plek op Schiphol worden verplaatst, terwijl andere, goedkopere werknemers straks hun werk bij de lounges overnemen.”

Eén front

Afgelopen dinsdag kwamen de werknemers voor het eerst in actie, na het verstrijken van een ultimatum aan KLM. “KLM zegt de acties ‘onbegrijpelijk’ te vinden, maar dát begrijpen wij dan weer niet. Het maakt duidelijk dat ze zich niet realiseren hoe boos de mensen hierover zijn. De lounge-medewerkers vormen één front en zullen doorgaan met de acties, op onverwachte momenten. Ze krijgen hierbij veel steunbetuigingen van andere KLM-collega’s.”

Empathie

De bonden willen dat KLM de werknemers hooguit gaat detacheren, met behoud van hun arbeidsvoorwaarden. “We zijn niet tegen vernieuwing van de lounges. Maar we vragen om empathie voor deze trotse en loyale KLM’ers, niet om een sanering vanachter de rekenmachine.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid