Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Ontwikkeling supermarktmedewerkers centraal

De vaste baan blijft belangrijk voor de vakbond, zegt Wessel Breunesse, bestuurder van CNV Vakmensen die betrokken is geweest bij de vernieuwingsagenda voor de supermarktcao. “De tussenbaan – ik noem het liever doorgroeibaan - komt niet als vervanging van de vaste baan."

"Medewerkers met een tijdelijk contract krijgen meer zekerheid en ze krijgen iets extra's mee in de vorm van scholing zodat ze een betere stap op de arbeidsmarkt kunnen zetten dan nu het geval is. Bovendien is dit goed voor het aanzien van deze sector.”

Vernieuwingsagenda

De moderniseringsagenda voor de nieuwe supermarkt-cao kreeg de instemming van alle betrokken partijen: CNV Vakmensen, Coöp, het Vakcentrum en de Vereniging Grootwinkelbedrijven Levensmiddelen (VGL). 

CNV Vakmensen en werkgeversorganisaties Vakcentrum en VGL spraken bij de vorige cao-onderhandelingen af de vernieuwingsagenda op te zetten. De onderhandelingen over de nieuwe cao voor de supermarkten begonnen op 13 april. CNV Vakmensen en werkgevers zijn het eens over dat de ontwikkeling van de supermarktmedewerkers centraal staat.

Loopbaan

Individuele ontwikkelingsbudgetten moeten de medewerkers de kans bieden om voor zichzelf een loopbaan te creëren die goed bij hen persoonlijk past, maar ook aansluit op de ontwikkeling van de onderneming. 

De werkgroep die de moderniseringsagenda heeft voorbereid heeft 5 aanbevelingen voor de cao-partijen geformuleerd, die unaniem zijn onderschreven: 

 • denk en werk vanuit loopbaanpaden
 • maak in de loopbaanpaden onderscheid op grond van thema’s
 • introduceer een individueel budget voor ontwikkeling en vitaliteit
 • onderzoek de mogelijkheden rond zelfroosteren
 • vereenvoudig en moderniseer waar mogelijk de cao-teksten

Menselijk kapitaal

Onderhandelaar Wessel Breunesse van CNV Vakmensen is blij met de uitkomsten van de gesprekken over de modernisering van de cao. Hij realiseert zich dat de unanimiteit van de moderniseringsagenda geen garantie geeft op een soepel onderhandelingsproces. “De punten en komma’s en de euro’s en procenten moeten natuurlijk nog worden ingevuld. Maar hiermee benadrukken alle partijen op voorhand wel het belang van de werknemer in een goede ontwikkelingen van de sector als geheel. Het statement dat je werknemers je belangrijkste kapitaal zijn in de onderneming wordt dan aardig krachtig. Een goed uitgangspunt voor cao-onderhandelingen mijns inziens.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid