Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Rechtbank: ontslagen bij Engie onterecht

De werknemers van Engie Services Noord, onderdeel van energiereus Engie, mogen niet ontslagen worden. Omdat Engie structureel uitzendkrachten inzet, mag zij haar eigen werknemers niet ontslaan. De rechtbank volgt daarbij de mening van de vakbonden en het UWV dat al eerder de ontslagaanvragen afwees.

"Een mooie uitspraak", vindt Wilko van Niejenhuis, bestuurder van CNV Vakmensen. "Al sinds eind vorig jaar zijn wij als vakbonden druk bezig om deze nutteloze reorganisatie een halt toe te roepen. De rechtbank bevestigt vandaag ons gelijk: de werknemers mogen niet worden ontslagen."

UWV

Engie Services Noord was naar de rechter gestapt om ook de laatste 25 werknemers nog te kunnen ontslaan vanuit een reorganisatie in 2015. Het UWV had de ontslagen geweigerd, omdat er voor de werknemers nog passend werk in het bedrijf was. Dat werk werd echter structureel door goedkopere flexwerkers gedaan.

Uitzendkrachten

Bij Engie werken structureel een groot aantal uitzendkrachten. Desondanks werd in december 2015 een reorganisatie met 65 ontslagen van vaste krachten aangekondigd. De rechtbank oordeelde dat Engie onvoldoende heeft onderzocht of het werk van deze uitzendkrachten door eigen voor ontslag aangezegde werknemers kon worden gedaan.

Herplaatsing

De rechtbank oordeelde daarnaast dat Engie haar verplichting om haar eigen werknemers te herplaatsen, niet is nagekomen. Naast het inzetten van uitzendkrachten op structureel werk van vaste krachten en onvoldoende herplaatsingsinspanningen, speelde er nog meer bij Engie Services Noord. Ook bij de afspiegeling hebben de vakbonden vraagtekens gezet. De rechtbank stelt nu vast dat Engie inderdaad ook de ontslagvolgorde, het afspiegelingsbeginsel, onjuist heeft gehanteerd. Engie heeft teveel onderscheid gemaakt tussen functies die eigenlijk hetzelfde zijn, waardoor er willekeur in de ontslagvolgorde heeft plaatsgevonden."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid