Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Onrust over niet-werkende noodknop Syntus-bussen

Buschauffeurs van Syntus maken zich zorgen over problemen met de noodknop in de bussen. In De Telegraaf van 3 november maakt een anonieme groep Utrechtse buschauffeurs zich er boos over. Wat is er aan de hand?

Lees hier het artikel in De Telegraaf >

“Het probleem is bij ons bekend”, zegt Peter de Ridder van CNV Vakmensen. “Een week of drie geleden al hebben wij bij de directie van Syntus aangegeven dat chauffeurs zich zorgen maken over die noodknop. Wij kregen daar signalen over van leden. De directie heeft daar veel te laconiek op gereageerd en de onvrede onder chauffeurs onderschat. De directie had de chauffeurs serieus moeten nemen, daadkracht moeten tonen en vooral uit moeten stralen dat veiligheid voor alles gaat.”

Niet van op aan

Uit de signalen van leden blijkt dat de noodknop inderdaad niet altijd 100 procent werkt. “De chauffeurs kunnen er dus niet van op aan. Waarschijnlijk speelt ook mee dat niet alle chauffeurs weten hoe ze hem moeten gebruiken. Je moet ‘m bijvoorbeeld minimaal 3 seconden ingedrukt houden. Een goede voorlichting aan de chauffeurs is dus noodzakelijk.”

Regelmatig oefenen

CNV Vakmensen wil dat Syntus de chauffeurs zo snel mogelijk garandeert dat de noodknop echt werkt. “En Syntus moet ook actief beleid hierop voeren door er regelmatig mee te oefenen. Vergelijk het met een regelmatige ontruimingsoefening bij een brand. In een noodsituatie moet je als chauffeur meteen kunnen handelen, zonder na te hoeven denken hoe het ook alweer moet.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid