Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk
Nieuws

Ongeloof over sluiting glasfabriek Schiedam

Werknemers van glasfabriek Schiedam hebben verbijsterd gereageerd op de sluiting, die vandaag totaal onverwacht door de directie werd aangekondigd. Alle 230 werknemers verliezen hun baan. “De hele fabriek gaat dicht. De mensen zijn lamgeslagen”, zegt CNV-onderhandelaar Agostino di Giacomo Russo.

De CNV-onderhandelaar was toevallig op het bedrijf aanwezig voor een ledenvergadering. “In een paar uur tijd stond het bedrijf op z’n kop. Het was verschrikkelijk. Na de personeelsbijeenkomst kwamen de mensen zwaar aangeslagen naar buiten. Ze kunnen het nog niet bevatten.”

Kil besluit

De glasfabriek is onderdeel van O-I Manufacturing Netherlands, dat naast Schiedam ook nog vestigingen heeft in Leerdam en Maastricht. In totaal werken er 845 mensen. Als reden voor de sluiting geeft de directie overcapaciteit in de markt, de relatief hoge productiekosten en verouderde ovens. “Dat laatste is in ieder geval lulkoek”, vindt Di Giacomo Russo. “Dat die ovens geen eeuwigheid meegaan, dat weet je, dat is onderdeel van je bedrijfsvoering. Bovendien is er ruim een jaar geleden nog voor miljoenen geïnvesteerd in de installatie van stoffilters, de modernste van Europa. De fabriek draaide prima. Maar kennelijk kan het in Polen goedkoper, heeft men in Amerika geredeneerd. Het is een uiterst kil besluit en een hard gelag voor de mensen in Schiedam.”

Sociaal plan

De sluiting is voorzien in augustus dit jaar. Donderdag overleggen de vakbonden met de directie. Hoewel de ondernemingsraad nog een advies moet geven, verwacht Di Giacomo Russo niet dat de sluiting is tegen te houden. “Er zal een heel goed sociaal plan moeten komen. Ik wil ook graag weten welke mogelijkheden er bijvoorbeeld in Leerdam zijn. We moeten er alles aan doen om deze mensen weer aan een baan te helpen.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid