Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Onduidelijke rol ISS rond financiële problemen schoonmaakbedrijf Osius

Ruim honderd schoonmakers in dienst van Osius maken zich grote zorgen over hun baan en inkomen. Een deel van hen heeft geen salaris gekregen over de maand december. Volgens Osius omdat er geen geld meer is om de salarissen te betalen. CNV Vakmensen heeft het schoonmaakbedrijf een ultimatum gestuurd, maar maakt tegelijkertijd ook een groot verwijt aan de belangrijkste opdrachtgever ISS.

Morgen staan de schoonmakers op de stoep bij het hoofdkantoor van ISS in De Meern. “Deze zaak stinkt en de mensen zijn de dupe”, vindt Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen. 

Geen doorsnee schoonmaakbedrijf

Osius is geen doorsnee schoonmaakbedrijf. Er werken ‘specialistische reinigers’, die bijvoorbeeld glazenwassen en gevels en vloeren schoonmaken. Ruim een jaar geleden gingen de schoonmakers over van ISS (afdeling Special Cleaning) naar het kleine en onbekende Osius. “We hadden daar al vanaf het begin geen goed gevoel bij. Het leek sterk op een management-buy-out, waarbij ISS op een goedkope manier van de mensen af wilde komen.”

Zorgen weggewuifd

In de loop van 2016 kreeg CNV Vakmensen steeds meer signalen dat het niet goed ging met Osius. Kampherbeek: “We hebben meerdere malen bij Osius en ISS aan de bel getrokken, maar onze zorgen werden weggewuifd. We kregen de verzekering dat ISS garant zou staan voor werk en eventuele verliezen van Osius.”

Inmiddels verkeren 2 bv’s van Osius (Noord en Oost) in acute liquiditeitsproblemen. De 65 werknemers hebben hun salaris van december niet ontvangen en verkeren nu in grote onzekerheid. “Osius wil zelf geen faillissement aanvragen, dus de mensen krijgen nu niks, ook geen WW-uitkering”, zegt Kampherbeek. Ook de 40 werknemers van de 2 andere bv’s (West en Zuid) maken zich volgens hem grote zorgen.

Ultimatum

CNV Vakmensen heeft Osius een ultimatum gesteld dat afloopt op woensdag 18 januari om 12.00 uur. In het ultimatum eist de bond dat Osius dat achterstallige salarissen betaalt én dat er duidelijkheid komt over de werkgelegenheid van de werknemers.

Op de stoep bij ISS

Dinsdag 17 januari om 15.00 uur brengt een groep van 50 schoonmakers een bezoek aan het hoofdkantoor van ISS in De Meern. Kampherbeek: “ISS heeft als voormalige werkgever en nu grootste opdrachtgever een belangrijke verantwoordelijkheid voor de werkgelegenheid en het inkomen van deze mensen. ISS heeft toegezegd zich in te willen spannen voor maximale werkgelegenheid. Wij willen graag weten wat dat inhoudt.”

Osius heeft een hoofdkantoor in Amsterdam en opereert landelijk, vanuit vier regio’s (oost, west, noord, zuid).

Glazenwassers in hoogwerker

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid