Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Onderzoek: werk belangrijker dan geld

Je werk houden is het allerbelangrijkste. Daarna is de hoogte van inkomen van belang en op de derde plaats komt een goed pensioen. Dit zijn de belangrijkste resultaten van het begin november gehouden ledenonderzoek van CNV Vakmensen over werk, inkomen en loopbaanontwikkeling.

Meer dan 40% is bang dat op korte termijn banen verdwijnen in hun bedrijf ondanks dat het (financieel) goed gaat met het bedrijf. Een kwart van de leden vreest dat zijn huidige functie op de tocht staat. "Investeren in opleiding en ontwikkeling zijn daarop de juiste antwoorden", aldus Piet Fortuin, vice-voorzitter van CNV Vakmensen.

Gepaste loonvraag

“Onze leden vinden het belangrijk dat we bij cao’s inzetten op loonstijging daar waar het kan en verantwoord is. Zij hebben een realistische kijk en een gepaste loonvraag. Het perspectief op behoud van werk is ongelooflijk belangrijk. Elke dag zijn faillissementen van grote en kleine bedrijven in het nieuws. Dat geeft een onbehaaglijk gevoel. Een loonstijging moet er echter wel komen. Alles wordt duurder en dat moet je kunnen bijbenen”, zegt Fortuin. Vorige maand zijn de cao’s in metaaltechniek en metalektro afgesloten met een gepaste loonstijging.  

Opleiding en ontwikkeling

Leden van CNV Vakmensen vinden afspraken over opleiding en ontwikkeling van groot belang. Bijna 70% meent dat investeren in opleiding de beste garantie is op economische groei en betere inkomens in de toekomst. Vakinhoudelijke opleidingen spreken het meest tot de verbeelding, deze geven meer kans op nieuwe carrièremogelijkheden. Fortuin: "CNV Vakmensen pleit in veel cao-trajecten voor collectieve en individuele ontwikkelbudgetten. Mensen moeten de regie over hun loopbaan in eigen handen kunnen nemen. Ook de werkgever is erbij gebaat dat werknemers zich verantwoordelijk voelen voor employability en toekomstgericht denken."

Arbeidsvoorwaardenbeleid

Voorafgaand aan het vaststellen van het arbeidsvoorwaardenbeleid 2014 houdt CNV Vakmensen jaarlijks een ledenenquête. De vragen in de enquête gaan over werk, inkomen, loopbaanontwikkeling en arbeidsomstandigheden. De leden van CNV Vakmensen werken in de sectoren vervoer, industrie, bouw en voeding. In totaal hebben 7.000 leden van CNV Vakmensen de enquête ingevuld.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid