Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Antwoord op vragen over werk en inkomen
Nieuws

Onderhandelingsresultaat bij Achmea over cao en sociaal plan

CNV Vakmensen heeft vandaag een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao en een nieuw sociaal plan bij verzekeraar Achmea. “Een dubbelslag, met een sterke focus op de blijvende inzetbaarheid van werknemers. Dat is hard nodig, zeker gezien de ingrijpende reorganisatie die vorige week werd aangekondigd”, zegt onderhandelaar Ike Wiersinga van CNV Vakmensen.

Bij Achmea verdwijnen de komende jaren (tot 2020) naar verwachting 2.000 banen (1 op de 6). Om de gevolgen daarvan op te vangen, geldt het sociaal plan daarom voor een lange periode, tot 2021.

Cao

De nieuwe cao geldt van 1 december 2016 tot 1 december 2017. Per 1 januari 2017 gaan de lonen met 1 procent omhoog. De werknemers van Achmea kunnen gebruikmaken van uitgebreide faciliteiten om te werken aan hun inzetbaarheid. “Dit is voor ons een hard punt geweest”, zegt Wiersinga. “Zeker met zo’n grote reorganisatie voor de boeg moeten werknemers echt de tijd krijgen om te werken aan hun loopbaanmogelijkheden. Te vaak denken managers nog aan de korte termijn en aan het halen van hun targets. Maar werknemers hebben ook een persoonlijk target: inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt.”

Loopbaanbegeleiding en financieel advies

Werknemers die hun baan kwijtraken, hebben recht op loopbaanbegeleiding en financieel advies. Hiervoor kunnen zij gebruikmaken van twee concrete diensten van CNV Vakmensen: James Loopbaan (het loopbaanbureau van CNV Vakmensen) en CNV Geldzorg (schuldpreventie en voorlichting).

Leden

Het onderhandelingsresultaat over cao en sociaal plan wordt de komende weken aan de leden voorgelegd.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid