Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Loonsverhoging van 3,5 procent plus na acties in vleeswarenindustrie

De acties van werknemers in de vleeswarenindustrie zijn opgeschort nu er een onderhandelingskoord ligt voor een nieuwe cao. "Ruim een week lang hebben werknemers in barre weersomstandigheden voor de poorten van hun werkgevers gestaan. Actie voeren heeft zin. Het heeft vandaag geleid tot een bod waar werknemers echt iets aan hebben", aldus Peter de Ridder, bestuurder van CNV Vakmensen. In het akkoord is een loonsverhoging van 3,5 procent afgesproken, plus twee eenmalige uitkeringen. Ook zijn afspraken gemaakt over hogere ploegentoeslagen en over betaling voor de tijd die werknemers besteden aan hygiënemaatregelen.

Afgelopen anderhalve week hebben werknemers op verschillende locaties in heel Nederland het werk neergelegd omdat de onderhandelingen over een nieuwe cao waren vastgelopen. De Ridder: "Vandaag kwamen werkgevers met een nieuw bod over de brug. Dat hebben wij aan onze cao-commissie voorgelegd en daar is een akkoord." 

In de nieuwe cao, die met terugwerkende kracht loopt van 1 augustus 2017 tot 1 februari 2019, is een loonverhoging van 3,5 procent afgesproken, 2 procent op 1 december dit jaar en 1,5 procent op 1 juli 2018. Daarnaast zijn er twee eenmalige uitkeringen afgesproken.

Hogere ploegentoeslag

"Belangrijk is ook de verbeterde ploegentoeslag. Die stijgt begin volgend jaar naar 12 en 17 procent voor respectievelijk twee- en drieploegendiensten. Een jaar later gaat die toeslag omhoog naar 14 en 20 procent voor respectievelijk twee- en drieploegendiensten", aldus De Ridder. "Ook zijn er afspraken gemaakt over het vergoeden de tijd die werknemers kwijt zijn aan de verplichte hygiënemaatregelen na het werk. Dat wordt per 1 januari 2019 in tijd of geld uitbetaald."

"Deze cao levert een belangrijke verbetering voor de kwaliteit van het werk in deze sector", stelt De Ridder. "De werknemers in deze sector werken hard, ze verdienen hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden."

De vakbonden en werkgevers hebben ook afspraken gemaakt over een pilot voor opleidingen, naleving van de cao-afspraken en over het derde WW-jaar. Nu de cao-commissie akkoord is, zullen de vakbonden de acties opschorten. De leden van CNV Vakmensen zullen de komende weken stemmen over het bereikte resultaat.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid