Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Onderbetaling werknemers bij Toerkoop Reisburo Van Gerwen

"Ondanks de afspraken die werkgeversorganisatie ANVR vorig jaar heeft gemaakt met werknemers, weigert Toerkoop Reisburo Van Gerwen haar werknemers volgens de cao te betalen. Bovendien reageert werkgever Jan Verkooijen niet op de klachten van werknemers en van CNV Vakmensen over deze onderbetaling", aldus Kitty Huntjens van CNV Vakmensen. Het reisbureau heeft acht vestigingen rond Eindhoven en rond Katwijk.

"Een werkgever die onderbetaalt, medewerkers die bang zijn hierover aan de bel te trekken, een eigenaar die op geen enkele manier van zich laat horen. Dit is een slechte beurt voor Toerkoop en voor de ANVR", aldus Huntjens. De bestuurder van CNV Vakmensen heeft vorige week namens werknemers bij eigenaar Jan Verkooijen van Toerkoop Reisburo Van Gerwen aan de bel getrokken over de onderbetaling van de tientallen medewerkers. "De werkgever geeft niet thuis en laat zijn medewerkers in de kou staan."

De cao voor de reisbranche is afgesloten tussen de ANVR en de vakbonden. Toerkoop Reisburo Van Gerwen is lid van de ANVR en is daarmee gebonden aan de cao, inclusief de loonstijging van 1,5% per 1 juli 2017 die daarin is afgesproken. Huntjens: "Vanuit de medewerkers krijgen wij berichten dat dit reisbureau de cao naast zich neer legt en dat medewerkers niet het loon krijgen waar ze recht op hebben.

"De ANVR heeft de cao ondertekend namens de aangesloten reisbureau's. "De ANVR vindt het vanzelfsprekend dat haar leden de cao nakomen, maar heeft geen mogelijkheden dat af te dwingen. We zijn daarom zelf in de pen geklommen, maar de werkgever laat niets van zich horen. Nu een reactie uitblijft zullen we de cao-commissie of juridische middelen moeten inzetten om naleving van de cao af te dwingen", stelt Huntjens. "De cao is immers geen vrijblijvende afspraak, maar een juridisch bindende afspraak tussen werkgevers en werknemers.

"Vandaag zijn alle werknemers door CNV Vakmensen ingelicht over de gang van zaken. In overleg met werknemers zal CNV Vakmensen vervolgstappen nemen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid