Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Nog veel fouten in loonstrookjes

In loonstrookjes komen nog altijd veel fouten voor. Die merken werknemers lang niet altijd op, omdat loonstrookjes steeds vaker digitaal worden verstuurd en steeds minder worden bekeken.

Uit de looncontroles van CNV Vakmensen dit jaar blijkt dat er met 4% van de loonstrookjes iets mis is. Het kan een kleinigheid zijn, maar grote fouten komen ook geregeld voor. Bijvoorbeeld overuren die niet worden uitbetaald, uurlonen die afwijken van de cao en functies die niet kloppen.

Bij grote bedrijven gaat weinig mis

In een artikel in de Telegraaf (30 december) constateert Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen, dat het bij de grote bedrijven meestal wel goed zit. "Die besteden hun administratie uit aan bekende salarisverwerkers. Daar gaat weinig mis. De bewustwording is toegenomen. De problemen doen zich vooral voor bij het midden- en kleinbedrijf."

Beroepsgoederenvervoer en horeca

Bij in ieder geval 2 sectoren heeft de bond sterke aanwijzingen dat de foutenmarge groter is: het beroepsgoederenvervoer en de horeca. Zo blijkt uit de resultaten van de Koffiegeld-app dat veel vrachtwagenchauffeurs niet de onkostenvergoeding krijgen waar ze recht op hebben. En in de horeca nemen veel werkgevers het ook niet zo nauw met de regels, blijkt uit de ervaringen die binnenkomen op het onlangs geopende meldpunt. Veel horeca-werknemers krijgen te weinig salaris of krijgen een deel van hun geld zwart uitbetaald. Het komt ook vaak voor dat werknemers zelfs helemaal geen loonstrookje krijgen (wat een wettelijke verplichting is).

Loonstrook te complex

De loonstrook is ook nog veel te complex en voor veel werknemers moeilijk te doorgronden, zegt Fortuin. "Een loonstrook moet transparant zijn, bijvoorbeeld over vergoedingen, verrekeningen en inhoudingen op het loon. Maar als er allemaal ingewikkelde afkortingen staan, zonder toelichting erbij, heb je er weinig aan."

Steeds vaker digitaal

Steeds vaker vallen loonstrookjes niet meer op de mat, maar belanden ze in een digitale postbus. Dat maakt de kans groter dat veel fouten niet worden opgemerkt, erkennen 2 salarisspecialisten in het Telegraaf-artikel. Erik de Jong, van salarisadministrateur Timeflex: "Je kunt tegenwoordig zien wanneer iemand zijn loonstrook niet openmaakt. Het aantal ongeopende bestanden in schrikbarend hoog." Dik van Leeuwerden, van salarisverwerker ADP: "Ik denk dat de digitalisering de reden is dat steeds minder mensen naar hun loonstrook kijken."

Vragen over je loonstrook? >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid