Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Nog 8 jaar erbij voor werkgelegenheidspact Tata Steel

Met het prolongeren van het werkgelegenheidspact hebben de vakbonden een nadrukkelijk succes behaald bij Tata Steel. Er worden wel arbeidsplaatsen afgeroomd, maar dat gebeurt langs de weg van natuurlijk verloop”, kijkt onderhandelaar Peter Boëseken van CNV Vakmensen tevreden terug op het onderhandelingsproces met de staalproducent in IJmuiden.

Het samenvoegingstraject tussen Tata Steel Europe en Thyssen Krupp in Duitsland begon ooit met het uitgangspunt dat er 2.000 arbeidsplaatsen zouden verdwijnen in een 50/50- verhouding. Dat aantal drastisch verminderen was de verbeten inzet van de vakbonden.

Garanties

CNV Vakmensen-bestuurder Peter Boëseken: “Die inzet is aanzienlijk geslaagd. Nu gaat het nog om 400 arbeidsplaatsen en dan via natuurlijk verloop. Op het nieuwe hoofdkantoor ontstaat bovendien werkgelegenheid voor 100 nieuwe banen. Gedwongen ontslagen zijn van de baan en er liggen daarnaast goede werkgelegenheidsgaranties tot 2026.”

Hij voegt er aan toe dat het nu bereikte akkoord over het werkgelegenheidspact niet zonder meer betekent dat CNV Vakmensen akkoord is met het fusievoornemen tussen de twee staalgiganten.

“De centrale ondernemingsraad moet z’n advies nog afgeven aan de directie. CNV Vakmensen gaat z’n eigen leden raadplegen over deze uitkomst van vandaag. Pas als daar ook positief wordt gereageerd kan onze handtekening onder het samenvoegen van de ondernemingen staan”, aldus Boëseken.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid