Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk
Nieuws

Nieuwe reorganisatie bij ING maakt werknemers boos en onzeker

CNV Vakmensen reageert kritisch op de grote nieuwe ontslagronde bij ING, waarbij in Nederland 2.300 banen verdwijnen. “De reorganisaties in de financiële sector buitelen over elkaar heen. Het maakt de mensen boos en onzeker. De kans op een grote reorganisatie in de bankensector is inmiddels groter dan op een aardbeving in Groningen”, zegt Ike Wiersinga, bestuurder van CNV Vakmensen.

Sinds afgelopen vrijdag de geruchten over een nieuwe grote reorganisatie naar buiten kwamen, krijgt Wiersinga veel bezorgde reacties van leden. Vanochtend kwam het definitieve bericht: ING schrapt wereldwijd 7.000 banen, waarvan 2.300 in Nederland. De samenwerking met België, waar ook veel banen verdwijnen, wordt geïntensiveerd. Het ING-hoofdkantoor in Amsterdam wordt zwaar geraakt, daar verdwijnen 1.350 banen. Maar ook bij de retailbank verdwijnen veel banen (950). “Het is opnieuw een grote klap, het gaat om 15 procent van het aantal banen in Nederland. De mensen zijn moe van alle reorganisaties”, merkt Wiersinga. “Bij de vorige reorganisatie, drie jaar geleden, gingen ook al 3.000 banen verloren.”

Aandeelhouders

Het gaat bovendien om “een rationele en sterk strategisch gedreven reorganisatie”, vindt Wiersinga. “Het lijkt vooral bedoeld om de aandeelhouders tevreden te stellen. Maar het werken bij en met een bank draait ook om vertrouwen en emotie. Of de klanten hier beter van worden is nog maar de vraag, en voor de medewerkers is het al helemaal niet goed. Ik denk ook niet dat dit de bedoeling was van Wouter Bos, toen hij ING met overheidsgeld overeind hield. Dat voedt het wantrouwen bij de burgers richting ING. En vertrouwen, daar moet een bank het nu juist van hebben.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid