Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Nieuwe cao voor groothandels in groenten en fruit: 3,75 procent meer loon

"Een loonsverhoging van 3,75 procent, een vrijwillige nieuwe regeling voor senioren en jongeren sneller op het wettelijke minimumloon. Werkgevers hebben niet volledig afwijzend gereageerd op het eindbod van de vakbonden en die reactie leggen we graag voor aan onze leden. "Het heeft ruim acht maanden geduurd, maar als onze leden instemmen hebben deze nieuwe cao-afspraken de werknemers echt wel iets te bieden", aldus Arie Kasper van CNV Vakmensen. In de tweejarige cao voor de 15 duizend werknemers in de groothandels in groenten en fruit zijn ook afspraken gemaakt om flexwerk te onderzoeken.

"Een belangrijk winstpunt is dat er een betaalbare seniorenregeling is voor oudere werknemers met lagere salarissen", aldus Kasper. Deze 80-92,5-100-regeling houdt in dat oudere werknemers er voor kunnen kiezen om 80 procent te gaan werken, tegen 92,5 procent van het loon met 100 procent opbouw van pensioenrechten.

De nieuwe vrijwillige regeling komt in plaats van de huidige seniorendagen. Kasper: "Deze werknemers kunnen het nu iets rustiger aan doen, zonder dat dat hard aankomt in je portemonnee.

Verbetering voor jongeren 

"Verder is met werkgevers afgesproken dat jongeren een jaar eerder in aanmerking komen voor het wettelijk minimumloon, dit gaat naar 22 jaar, in plaats van 23 jaar. Het minimumloon voor zestien-jarigen wordt afgeschaft.

"Daar bovenop is afgesproken dat werkgevers meer gaan bijdragen in (opleidings)kosten van de vele chauffeurs in de sector. Voor ons was dat belangrijk omdat kosten voor bijvoorbeeld vakbekwaamheid niet uit eigen zak betaald moeten worden", aldus Kasper.

Onderzoek naar flex

Een benchmarkonderzoek naar flexibele arbeid moet de komende tijd helderheid geven over hoe en met welke reden de inzet van flexibele arbeid wordt gerealiseerd in vergelijking met andere sectoren. "De uitkomst van dat onderzoek zou kunnen leiden tot nieuwe afspraken over de inzet van medewerkers, maar dat gaan we dus eerst maar eens afwachten", aldus Kasper.

De cao waarover CNV Vakmensen, FNV Handel en de RMU met werkgevers hebben onderhandeld heeft - na instemming van de leden - een looptijd van twee jaar en gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari dit jaar. 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid