Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Hoger cao-loon in de horeca en start van sociale agenda

"Een loonsverhoging van 2,3 procent volgend jaar en een zelfde stap een jaar later. Voor veel horecamedewerkers die op het minimumniveau zaten, is de loonsverhoging een stuk hoger", aldus Jacqueline Twerda, onderhandelaar van CNV Vakmensen. "De belangrijkste winst is dat er nu een cao ligt die alle 400.000 werknemers in de horeca zekerheid geeft." CNV Vakmensen en de werkgevers van Koninklijke Horeca Nederland bereikten vandaag een akkoord over een nieuwe cao voor twee jaar.

De onderhandelingen met de werkgevers in de horeca hebben lang geduurd. De sector heeft ruim drie jaar geen cao gekend omdat de gesprekken hierover in 2014 stuk liepen. "In een sector zonder cao zie je een neerwaartse spiraal ontstaan met lonen op het minimum en concurrentie op loonkosten. Dat is vervelend voor goedwillende horeca-ondernemers, maar vooral heel vervelend voor de honderdduizenden medewerkers", stelt Twerda. "De inzet van CNV Vakmensen is daarom geweest: een fatsoenlijke cao die horecamedewerkers houvast biedt. En dat biedt het vandaag bereikte onderhandelingsresultaat."

In het cao-akkoord is afgesproken dat het loon volgend jaar in twee stappen omhoog gaat met 2,3 procent, 1,3 procent loonsverhoging ter hoogte van de inflatie per 1 januari en 1 procent loonsverhoging per 1 juli. Ook in 2019 krijgen horecawerknemers een loonsverhoging van inflatie plus 1 procent. "Met werkgevers is bovendien afgesproken dat alle lonen per 1 april volgend jaar de cao moeten volgen. Voor mensen die al jaren op het minimumloon werken kan dat een flinke stap vooruit betekenen. De cao heeft salarisgroepen die bindend zijn voor alle werkgevers."

Sociale agenda

"Na een cao-loze periode van ruim drie jaar, willen we komende tijd met werkgevers verder bouwen aan de cao. Het gaat daarbij vooral om zaken als scholing en ontwikkeling, een goed functiegebouw en een fatsoenlijke beloning", vertelt Jacqueline Twerda. "Deze cao is een goede eerste stap vooruit. Het is een resultaat waar horecamedewerkers echt iets aan hebben. Maar we zijn er nog niet. Komende tijd gaan we het met werkgevers ook hebben over plannen om het werk in de horeca weer echt aantrekkelijk te maken."

CNV Vakmensen organiseert komende tijd een stemming over het onderhandelingsresultaat van de cao. Bij instemming gaat de cao per 1 januari volgend jaar in.

Koks snijden worst

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid