Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Niet uitbetalen borstvoedende vrouw ontoelaatbaar

CNV Vakmensen roept vrouwen die worden gekort op hun salaris omdat zij kolven of borstvoeding geven onder werktijd op zich bij de vakbond te melden. Vandaag bleek uit onderzoek van 24baby dat één op de acht vrouwen – volledig in strijd met de Arbowet - wordt gekort op haar salaris omdat zij onder werktijd kolft of haar kind voedt.

“Volstrekt ontoelaatbaar,” concludeert Daphne de Wild, jurist van CNV Vakmensen: “Het is niet aan een werkgever om te beslissen of hij de wet wel of niet toepast”. In de Arbowet zijn de rechten en plichten van werkgever en werknemer duidelijk geregeld.

Signaal aan Inspectie SZW

CNV Vakmensen benadrukt dat moeders er niet alleen voor hoeven staan. “Wij begrijpen dat je geen zin hebt in een conflict met je werkgever als je net een kind hebt gekregen,” aldus De Wild. Moeders die zich bij ons melden, krijgen daarom in eerste instantie advies over hoe met de situatie om te gaan. Meldingen die wij ontvangen, brengen we onder de aandacht van de Inspectie SZW. Voor leden van CNV Vakmensen geldt dat, als er inderdaad is gekort op het salaris, wij het misgelopen loon tot 5 jaar terug kunnen vorderen.”

Het onderzoek van 24baby vind je hier.

kolven op het werk

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid