Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Net sluit zich rond malafide metselbaas

Langzaam maar zeker sluit het net zich rond ‘ondernemer’ Machiel D. CNV Vakmensen heeft namens een groep metselaars aangifte tegen hem gedaan.

Kijk hier de uitzending terug van Opgelicht!? (27 november) >

Ten minste 26 metselaars zijn financieel gedupeerd door de praktijken van Machiel D. Alles bij elkaar hebben ze nog zeker 200.000 euro van hem tegoed. Uit onderzoek van CNV Vakmensen blijkt dat hij de man is achter verschillende schimmige B.V.’s. Het gaat om onder meer:

Het gaat stelselmatig mis

Het patroon is bij alle slachtoffers hetzelfde, zegt jurist Daphne de Wild. “Na verloop van tijd blijkt er van alles niet te kloppen. Achterstallige betalingen, geen afdrachten aan pensioenfonds, geen doorbetaling bij ziekte of verlof, verkeerde loonstroken. Het gaat gewoon stelselmatig mis.”

Rechtszaken

CNV Vakmensen heeft twee rechtszaken gevoerd (en gewonnen), maar stuitte telkens op inmiddels failliete of lege B.V.’s. De Wild: “Hier is duidelijk opzet in het spel. Hij schrijft ook zomaar B.V.’s uit bij de Kamer van Koophandel, terwijl er nog vorderingen zijn.”

Aangifte van oplichting

Omdat de rechtszaken geen resultaat opleveren, heeft CNV Vakmensen in oktober namens een groep leden aangifte gedaan van oplichting. De zaak ligt nu bij het Openbaar Ministerie.

Celstraf en bestuursverbod

De bond hoopt dat de aangifte leidt tot nieuw onderzoek naar Machiel D., die in september in een andere zaak al werd veroordeeld tot 27 maanden cel en een bestuursverbod van drie jaar. “Een stevige straf, waaruit overduidelijk blijkt met wat voor type we hier te maken hebben”, vindt Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen. “Het is goed dat deze oplichter een tijdlang van het toneel verdwijnt. We zijn ook content met het bestuursverbod dat de rechter heeft opgelegd. Wat ons betreft wordt dit middel veel vaker ingezet om nep-ondernemers van de straat te houden.”

Werknemers gewaarschuwd

Omdat het hoger beroep in de strafzaak nog loopt, is Machiel D. nog steeds op vrije voeten. CNV Vakmensen heeft daarom werknemers en aannemers in de bouw afgelopen maanden gewaarschuwd om niet in zee te gaan met een van zijn B.V.’s.

Compensatie?

Voor de gedupeerde werknemers is het intussen maar zeer de vraag of ze ooit nog iets van hun vorderingen terugzien. CNV Vakmensen probeert nu via een andere weg compensatie te krijgen, via het UWV of via bouwbedrijven die zaken hebben gedaan met Machiel D. Dat lijkt in een aantal gevallen te lukken.

Lees ook de berichtgeving van tv-programma Opgelicht!? >


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid