Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Nederlandse staat moet meer invloed krijgen in Air France-KLM

De Nederlandse staat moet snel meer aandelen kopen in Air France-KLM en daarmee een stevigere vinger in de pap krijgen bij beslissingen van het concern. Dolf Polders, bestuurder van CNV Vakmensen, reageert hiermee op de Stelling van de Dag in Standpunt.NL.

Lees de reacties op Standpunt.nl >

Polders maakt zich zorgen over de aangekondigde staking door piloten van Air France. De piloten willen onder meer dat internationale KLM-vluchten worden overgeheveld naar Air France. “De staking bij Air France zorgt voor veel onrust en frustratie bij KLM-personeel. Afgelopen jaren hebben de werknemers van KLM hun bijdrage geleverd om het bedrijf weer in de zwarte cijfers te krijgen. Dankzij de inzet van het personeel kon KLM weer groeien. Intussen bezuinigde Air France niet. Als routes worden overgeheveld naar Parijs mag KLM bloeden voor het dwarsliggen van Air France. Dat kan toch niet waar zijn? Waarom zouden we dan nog meewerken aan verder bezuinigen?”

Gevolgen voor Schiphol

Polders wijst ook op de gevolgen die het overhevelen van vluchten zou hebben voor Schiphol. “Het gaat niet alleen om KLM, maar ook om Schiphol. In Nederland denken veel mensen dat Schiphol het moet hebben van de mensen die daar vandaan vertrekken of daar aankomen. Maar veel belangrijker voor Schiphol zijn de transfer-passagiers: mensen die overstappen voor andere bestemmingen. De zogenaamde hub-functie. Als Air France lijnen van KLM overneemt, gaan deze passagiers overstappen in Parijs. Er is al veel concurrentie als het gaat om de hub-functie. Het maakt internationale reizigers niets uit waar ze overstappen, Schiphol, Parijs of zelfs in Ankara. Daarom moet de Nederlandse staat meer aandelen kopen in Air France KLM en daarmee meer invloed krijgen.”

Lees ook de reacties op Je Achterban >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid