Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Na het weekend staking buiten de spits

De acties in het openbaar vervoer gaan na het weekend verder, zegt actieleider Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen. “We zien helaas nog geen beweging bij de werkgevers. Dat betekent dat veel bussen volgende week ook weer stil blijven staan. We houden daarbij wel rekening met de reacties van de reizigers: vanaf maandagochtend rijden de buschauffeurs alleen nog tijdens de ochtend- en middagspits. Buiten die tijden ligt het busvervoer grotendeels stil, in ieder geval tot en met woensdag.”

Het verloop van de driedaagse staking geeft volgens Warnaar een goed beeld van de actiebereidheid onder chauffeurs. “Regionaal zijn er verschillen, niet alle chauffeurs staken, maar op de meeste plekken ligt het vervoer grotendeels stil. We zien gemiddeld over het hele land een actiebereidheid van 80 tot 85 procent.”

Mildere actievorm

CNV Vakmensen kiest volgende week bewust voor een staking buiten de spitstijden. “Met deze mildere actievorm kunnen de buschauffeurs de staking toch doorzetten, zonder dat zij de reizigers al te veel te duperen. Ze staken echt niet voor hun plezier, ze vinden het veel leuker om mensen van A naar B te brengen.”

Concreet betekent dit dat vanaf maandagochtend de bussen ’s ochtends tussen 6.00 en 10.00 uur en ’s middags tussen 15.00 en 19.00 zullen rijden. Buiten de spitstijden ligt het openbaar vervoer grotendeels stil, in ieder geval tot en met woensdag.

Werkgevers dreigen met inhouding salaris

De werkgevers dreigen intussen om de chauffeurs te laten boeten, als zij vanaf volgende week buiten de spits gaan staken. “Ze willen deze mildere actievorm onmogelijk maken, door te dreigen dat de chauffeurs helemaal geen salaris krijgen, ook niet voor de uren die ze werken. Dat is kolder en olie op het vuur”, vindt Warnaar. “Gewerkte uren moeten natuurlijk gewoon worden betaald. De chauffeurs kunnen op actiedagen in ieder geval rekenen op een volledige stakingsuitkering.”

Doel

Doel van de acties is een nieuwe cao voor 12.000 werknemers in het openbaar vervoer, met een goede loonsverhoging en concrete afspraken over het aanpakken van de werkdruk.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid