Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Modeketen Tuunte gebruikt doorstart om oudere werknemers te dumpen

"De boel failliet laten gaan, doorstarten met de oorspronkelijke eigenaren en oudere medewerkers op straat zetten. Het is ronduit respectloos dat dit wettelijk kan", stelt Roos Rahimi van CNV Vakmensen naar aanleiding van de vandaag aangekondigde doorstart van de failliete modeketen Tuunte, met de oude eigenaren en winkelketen Jola Mode.

De nieuwe eigenaren hebben gemeld dat alleen jonge medewerkers bij de doorstart hun baan houden. Rahimi: "Als je je onderneming alleen kunt runnen met faillissementen en lage lonen, dan moet je je afvragen of je wel geschikt bent als ondernemer."

"Honderden medewerkers hebben afgelopen weken na het faillissement enorm hun best hebben gedaan om veertig winkels open te houden, zodat een doorstart mogelijk is. Nu de doorstart er is, dankzij hun inzet, krijgen ze te horen dat ze te oud zijn en staan ze op straat." Volgens Roos Rahimi van CNV Vakmensen gaan de nieuwe eigenaren van modeketen Tuunte volstrekt respectloos om met de medewerkers in de winkels.

Gezichtsloze doorstart

Vandaag werd bekend dat de failliete modeketen Tuunte (250 werknemers) een doorstart maakt. De nieuwe eigenaren zijn modeketen Jola Mode en de voormalige directeur van Tuunte, René Rootinck. Rahimi: "Dit is een patroon dat we steeds vaker zien. Eigenaren van winkelketens die een faillissement gebruiken om oudere werknemers op straat te zetten en met goedkope jonge flexkrachten verder gaan."

"De herkenbaarheid van Tuunte voor de klanten in de regio gaat verloren met deze stap", verwacht Rahimi. "Het waren juist die vaste medewerkers die het gezicht waren voor de klanten bij Tuunte. Nu wordt Tuunte de zoveelste modeketen zonder gezicht, met onbekende flexkrachten die weinig binding hebben met hun klantenkring.”

Gesloten deuren

De doorstart waar de oude eigenaar van Tuunte aan werkte is volledig buiten het gezichtsveld van de medewerkers gehouden. "De eigenaar verlangde wel van medewerkers dat ze winkels open hielden, maar heeft ze op geen enkele manier bij de doorstart betrokken. Ook de vakbond werd buiten de deur gehouden. We werden verrast met dit slechte nieuws.

"Volgens Rahimi is het vreemd dat deze constructie nog steeds is toegestaan. "In België moet een curator werknemers en de ondernemingsraad bij een doorstart informeren en betrekken, hier mag de curator dat achter gesloten deuren met nieuwe - en oude - eigenaren bekonkelen. Een ondernemer die failliet gaat mag straffeloos schulden maken en ten koste van zijn medewerkers weer opnieuw beginnen. De bescherming van medewerkers bij een doorstart is in Nederland heel slecht geregeld in de wet."

Loopbaansupport Detailhandel

CNV Vakmensen zal in overleg met haar leden bij Tuunte plannen maken voor verdere stappen. Ook zal de vakbond de medewerkers die op straat staan begeleiden via Loopbaansupport Detailhandel.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid