Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Misstanden bij tomatentelers en uitzendbureau NL Jobs

Naar schatting 2.000 werknemers in de glastuinbouw krijgen stelselmatig te weinig salaris van uitzendbureau NL Jobs en twee grote tomatentelers, Lans en Combivliet. “Ze lappen de cao aan hun laars en rommelen met functieschalen en contracten”, stelt onderhandelaar Henry Stroek van CNV Vakmensen. “Ze weten het, maar doen niks met onze signalen en willen geen overleg. Als we dit niet snel en definitief oplossen, stappen we naar de rechter.”

De druppel is de schoffering van twee Poolse werknemers. “Ze kregen afgelopen maand opeens te horen dat hun tijdelijke contract bij NL Jobs niet werd verlengd en dat ze ook meteen hun huis uit moesten. “Hoezo tijdelijk contract?”, zegt Stroek. “Ze werken al acht jaar onafgebroken bij Combivliet en worden gewoon bij het grofvuil gezet! Met de mededeling dat ze over een half jaar terug mogen komen, voor een uurloon dat bijna 2 euro lager ligt. Zo ga je niet met mensen om.”

Geen incident

Volgens Stroek is dit geen incident, maar gaat het structureel mis bij NL Jobs en de twee tomatentelers (saillant detail: Lans en Combivliet zijn aandeelhouder van het uitzendbureau, en hebben dus een direct belang bij lage loonkosten). “NL Jobs paste een eigen beloningssysteem toe, in strijd met de cao. Bovendien zitten veel werknemers in een te lage functieschaal, vergeleken met het werk dat ze in de glastuinbouw doen. Denk aan de mensen in technische functies, heftruckchauffeurs, uitvoerders gewasbescherming. Ze krijgen veel te weinig betaald.”

Dossiers

CNV Vakmensen heeft inmiddels meerdere dossiers, waarbij de loonvorderingen flink in de papieren lopen, tussen de 5.000 en 15.000 euro. “Schandalig”, vindt Stroek. “We hebben het hier niet over de tuinder om de hoek, maar over de grote jongens. In plaats van een voorbeeld te zijn voor de sector doen ze er alles aan om de loonkosten laag te houden. En dwarsbomen ze tegelijkertijd elke mogelijkheid tot controle. Ze weigeren bijvoorbeeld om de juiste contracten en digitale urenregistraties te verstrekken, terwijl ze dat op grond van de cao én van de wet wel verplicht zijn.”

Geen certificaat waard

Wat Stroek daarbij ergert, is dat NL Jobs in het bezit is van een NEN-certificaat. “Dat zijn ze niet waard, ze voldoen niet aan wettelijke bepalingen. De Stichting Normering Arbeid, die de certificaten verstrekt, had hier allang op moeten ingrijpen.”

Oplossing

CNV Vakmensen wil zo snel mogelijk met de partijen in gesprek over een oplossing. “Dat wil zeggen: compensatie voor iedereen die nog geld tegoed heeft en een aanpassing van de beloningsstructuur, zodat het ook voor de toekomst goed is geregeld.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid