Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Minimumloon is jarig

Het minimumloon is jarig. 51 jaar geleden, in 1968, werd de wet op het minimumloon van kracht op 27 november. Volgens die wet had voortaan iedere werknemer van 23 jaar en ouder recht op betaling van een minimumloon én vakantietoeslag. En dat tot aan de wettelijke pensioenleeftijd.

In zekere zin is het CNV verbonden aan die wet op het minimumloon (WML). Het was Bauke Roolvink van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) die de wet door het parlement loodste. Roolvink had zijn wortels in het CNV. Bescherming van werknemers was voor hem kernwaarde in de jaren dat hij bestuurder was bij het CNV.

 

Fors gestegen
Aardig om te weten. Per 1 januari 2020 ligt het minimumloon voor werknemers van 21 en ouder op ruim €1.653.= bruto per maand. 51 jaar eerder, bij de invoering van het minimumloon lag dat wel anders: €277,56 (ruim 611 gulden).

 

De Sociaal Economische Raad (SER) achtte in 1966 het wettelijk regelen van een minimumloon wenselijk ‘vanuit een algemeen sociaal gezichtspunt’. Omdat elke werknemer verzekerd diende te zijn van een dusdanig inkomen ‘dat hij of zij in het licht van de algehele welvaartsituatie een sociaal aanvaardbaar bestaan zou hebben’.

 

Koopkracht
Voor alle mensen met een minimumloon is er ook goed nieuws: vorig jaar, bij het 50-jarige bestaan van de WML berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de koopkracht van werknemers in deze categorie in al die jaren toenam. De prijzen stegen met gemiddeld 4,8 procent, het minimumloon met 5,7 procent.

 

Europees
Overigens is Nederland al lang niet meer het enige land binnen de Europese Unie dat een wettelijk minimumloon hanteert. 21 van de 27 EU-lidstaten hebben het. Italië, Oostenrijk, Cyprus, Zweden, Denemarken en Finland hebben het niet. Die laten het over aan de onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Dat was dus in Nederland ook zo, tot aan 1968 (bron: Wikipedia).

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid