Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Voorstel CNV Vakmensen: minibaan erbij voor ouderen

CNV Vakmensen heeft het plan gelanceerd om 55+’ers die langdurig in de bijstand zitten de mogelijkheid te geven mini-jobs te doen zonder korting op uitkering. Zo wordt de kloof tussen uitkering en volledig betaalde baan kleiner en worden de mogelijkheden om te participeren voor deze groep vergroot.

Oproep aan gemeenten

We doen in ons plan een oproep aan gemeenten om dit plan over te nemen. Gemeenten hebben binnenkort door een recent aangenomen motie in de Tweede Kamer meer experimenteerruimte binnen de participatiewet. Het plan van CNV Vakmensen sluit hier bij aan.

Piet Fortuin (56), vicevoorzitter van CNV Vakmensen: “Met een 'participatie-inkomen' en met minibanen kunnen ongeveer 200.000 werkloze ouderen weer meedoen aan de samenleving.” Het participatie-inkomen is eigenlijk hetzelfde als de bijstand, maar dan zonder alle verplichtingen. Wie bijstand ontvangt, moet zich beschikbaar houden voor de arbeidsmarkt en heeft een sollicitatieplicht. Dat geldt ook voor de ouderen die eigenlijk kansloos zijn. 'Deze mensen hebben jarenlang gewerkt en voelen zich nu afgewezen, door werkgevers en door de maatschappij. Vaak krijgen ze na een sollicitatie niet eens een briefje terug. Tegelijkertijd blijft de sociale dienst hen in de nek hijgen. En al die tijd mogen ze geen mantelzorg verlenen voor zieke familieleden of vrijwilligerswerk doen bij de voetbalclub.' (Bron: Trouw 13/11)

“Wij roepen gemeenten op gebruik te maken van de experimenteerruimte en vragen hen het participatie-inkomen met de minibanen in te voeren. Eventueel kunnen wij daarbij helpen. Het idee kost niets extra's. Sterker: het bespaart geld. Gemeenten hoeven minder te controleren en mensen uit de bijstand gaan aan het werk.” (Bron: Trouw 13/11)


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid