Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Metaalwerkers Limburg leggen werk 2 dagen stil

Medewerkers van ruim dertig metaalbedrijven in midden- en zuid-Limburg leggen vrijdag 16 en maandag 19 april voor 2 x 24 uur het werk neer. Vrijdag melden zij zich tussen 09.00 en 13.00 uur als staker bij het Fortuna Sittard-stadion in Sittard. De stakingen zijn onderdeel van de reeks estafettestakingen door het hele land voor een betere cao Metalektro.

Volgens bestuurders Robert Wonnink van CNV Vakmensen en zijn collega Hans Wijers van FNV Metaal raken de mensen in de sector steeds meer gemotiveerd om het werk neer te leggen voor een eerlijke en moderne cao.

De estafettestakingen gaan volgende week alweer de 13e week in. De animo van de ruim 30 bedrijven die deelnemen aan deze staking op vrijdag en maandag onderstreept de toenemende druk op de werkgevers.

Solidair

Bestuurder Robert Wonnink van CNV Vakmensen zegt daarover: “Het feit dat nu VDL Born ook mee doet aan de stakingen voor de cao Metalektro is bijvoorbeeld veelzeggend. Bij die onderneming hebben ze heus ook nog andere kopzorgen en toch zijn de mensen bereid om het werk neer te leggen voor een goede cao. Een pakket arbeidsvoorwaarden voor de hele sector, niet alleen zichzelf. Dat is solidariteit in optima forma.”

Strategisch staken

Volgens beide bestuurders zal het vrijdag niet zo zijn dat ineens duizenden stakers door de coronaproof ingerichte staakstraat bij het stadion zullen gaan. Wonnink: ”Doordat er werknemers van strategische afdelingen het werk neer leggen kan die staking z’n effect hebben op de hele productielijn.”

Koopkrachtbehoud

Tot nu toe is er in het hele land wekelijks een of meerdere dagen gestaakt bij meer dan 130 bedrijven. De stakingen zijn een reactie op de weigering van werkgeversorganisatie FME om een reële cao af te sluiten voor de 160.000 betrokken werknemers.

Geen overeenstemming

Naast loon is er geen overeenstemming over maatregelen voor een betere werk-privébalans en voor eerder stoppen met werken. FNV en CNV willen ook meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. En voor jongeren wil de vakbond dat de salarisschaal op leeftijd verdwijnt. Wijers: “Je moet betaald worden naar het werk dat je doet en de ervaring die je hebt. En dus niet een lager salaris krijgen, omdat je wat jonger bent.”

Estafettestakingen

De estafettestakingen begonnen in januari in Zuid-Holland en Noord-Brabant bij onder andere ASML, DAF, Fokker, Thyssen Krupp en in Overijssel bij Scania. Daarna is ook gestaakt in de rest van het land. Alle stakingen worden coronaproof georganiseerd. Stakers worden opgeroepen zich in te schrijven in een speciale staakstraat, waar ze met de auto doorheen kunnen rijden.
De metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij bedrijven als IHC, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania.
Man met gereedschap

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting