Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Metaalbedrijven Emmen opnieuw 48 uur in staking

Metaalwerknemers uit de regio Emmen zijn donderdagochtend 6 december voor 48 uur in staking gegaan. Ten minste 6 bedrijven doen mee aan deze regionale staking: Prysmian, Rademakers gieterij, VDL Wientjes, Tooling Holland, Combimac, Honeywell en Resideo.

De staking maakt deel uit van een lange reeks van stakingen, waar duizenden metaalwerkers door heel Nederland beurtelings aan meedoen.

Wilko van Niejenhuis, bestuurder CNV Vakmensen: "Tot op heden is er nog helemaal geen beweging bij de metaalwerkgevers te bespeuren. Ongelooflijk dat het zo lang moet duren in deze betere economische tijd. De werknemers zijn het zat en gaan door met staken voor een fatsoenlijke cao, daar hebben ze gewoon recht op."

Johan Weijenberg, bestuurder FNV Metaal: "Deze mannen en vrouwen van staal staken hier opnieuw, omdat de werkgevers nog niet ingaan op hun wensen. En dat houden ze vol, net zo lang totdat er naar de eisen van de werknemers wordt geluisterd en ze krijgen wat ze verdienen."

Wat willen de vakbonden?

De vakbonden eisen een toekomstbestendige en eerlijke cao metalektro, met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een bodem van 1.000 euro en goede voorstellen om werk en privé te kunnen combineren. Daarnaast eisen de vakbonden een generatiepact, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. Ook moet er een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering en moeten de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijk zijn.

De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de grootmetaal, diverse VDL-bedrijven, Stork, ASML, Fokker, DAF, Siemens, Scania en Ardagh.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid