Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Met petitie verlangen doe-het-zelf medewerkers meer loon

Een delegatie van medewerkers in de Doe-het-zelf-branche overhandigt woensdag 11 april in Reeuwijk een petitie aan voorzitter Ton de Waardt van de onderhandelingsdelegatie van de werkgevers in de DHZ-branche. Inzet is meer loon in de nieuwe cao.

In de petitie roepen bijna 2.500 medewerkers de werkgevers op om een goede cao af te sluiten met CNV Vakmensen. Aansluitend aan de overhandiging onderhandelen vakbonden en werkgevers aldaar verder over een cao.

Achteruit in plaats van vooruit

De cao voor de doe-het-zelfbranche liep af op 30 april 2017. Twistpunten in de onderhandelingen over een nieuwe cao zijn de lonen en de toeslagen. De medewerkers vinden de 3,75% (2% per 1 mei 2018 en 1,75% per 1 mei 2019) die de werkgevers totaal bieden onacceptabel. Temeer omdat de werkgevers de zon- en feestdagentoeslag met een kwart willen verminderen. Onderaan de streep betekent dit dat de medewerkers er gemiddeld 1,9 tot 10% op achteruit gaan.

Het standpunt van de vakbonden is helder: de medewerkers wachten al 10 maanden op een cao, dus zij moeten met terugwerkende kracht een loonsverhoging van 2% per 1 mei 2017 krijgen. En omdat het een cao van 2 jaar is, nogmaals 2% erbij op 1 mei 2018.

Onderhandelaar Roos Rahimi van CNV Vakmensen benadrukt dat de werknemers in de branche echt op korte termijn een goede cao verwachten. “Als je alleen al ziet hoeveel mensen deze petitie in korte tijd ondertekenen, dan is die wens overduidelijk. Werkgevers moeten met hun tijd mee gaan in hun cao-bod. Half Nederland slaat aan het verbouwen nu de crisis voorbij is. Correct beloond en goed gemotiveerd personeel is in staat het bijbehorend marktaandeel daarvan te ‘scoren’.”

Meer winst, dus ook meer loon

Tijdens de crisis vielen er harde klappen in de DHZ-branche: veel medewerkers verloren hun baan en iedereen moest de broekriem aanhalen. Sinds een paar jaar stijgen de winsten, maar de lonen staan al jaren vrijwel stil terwijl er steeds meer van de medewerkers wordt gevraagd. De bonden vinden dat daarom het hoog tijd is voor meer loon.


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid