Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Blog: Meer zekerheid voor 'tweederangs werknemers'?

Tweederangs werknemers, met te weinig sociale zekerheden. Zo noemt AWVN-voorzitter Harry van de Kraats de honderdduizenden werknemers zonder vast contract. Daar moet wat aan gebeuren, stellen de werkgevers in een plan dat ze vandaag presenteren.

Een opmerkelijk inzicht, en dat van werkgevers. Want zijn het niet werkgevers die maar al te graag goedkopere flexkrachten inschakelen, waar ze niet aan vastzitten? Het aantal flexwerkers is de afgelopen jaren fors toegenomen; inmiddels werkt een derde van de werknemers zonder vast contract.

Keerzijde

Dat die ontwikkeling een keerzijde heeft, realiseren de werkgevers zich ook. Er ontstaat een steeds sterkere tweedeling op de arbeidsmarkt, van werknemers mét en werknemers zónder vast contract. Met alle gevolgen van dien. De een bouwt wel een pensioen op, de ander niet. Voor de een is wel een vangnet bij ziekte of werkloosheid, voor de ander niet. De een krijgt wel makkelijk een hypotheek, de ander niet. En het heeft ook gevolgen voor de economie: wie onzeker is over zijn werk, houdt de hand op de knip.

Plan van werkgevers

Het is winst dat de AWVN zich bewust is van die groeiende problematiek. En van hun eigen verantwoordelijkheid daarin. De werkgevers presenteren vandaag een plan, waarin ze pleiten voor een grondige herziening van het sociaal stelsel. In dat stelsel zouden tijdelijke werknemers en zzp’ers ook toegang moeten krijgen tot sociale voorzieningen als pensioen, ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

Nieuwe vormen van solidariteit

Die denkrichting vind ik positief. Het spreekt mij aan dat de werkgevers op zoek willen naar nieuwe vormen van solidariteit. We moeten er met elkaar voor zorgen dat ons sociale stelsel houdbaar blijft, voor álle werkenden. Een kloof tussen vast en flex, met grote verschillen in rechten, is niet meer van deze tijd. We moeten met elkaar werken aan de polder 2.0, waarin niet baanzekerheid centraal staat, maar werkzekerheid. Met alles wat daarbij hoort.

Niet in een la

Natuurlijk zitten er de nodige haken en ogen aan het voorstel van de werkgevers. Want wat betekent zo’n nieuw sociaal stelsel dan voor de werknemers die nu een vast contract hebben? Moeten zij straks inleveren? Reële vragen. Toch moet dit plan niet in een la verdwijnen.

Cao

De denkrichting van de werkgevers sluit bovendien goed aan bij het pleidooi dat ik eerder heb gehouden voor een breder draagvlak voor de cao. Wij willen dat de cao weer van iedereen wordt. Een cao waarin je je herkent, waarover je een mening hebt. Dat betekent dat de cao voor iedereen relevant moet zijn, voor jongeren en ouderen, voor werknemers in vaste dienst én voor flexkrachten.

Op de agenda

Kortom, de werkgevers hebben met hun plan vandaag een belangrijk punt op de agenda gezet én bespreekbaar gemaakt. Tweederangs werknemers, alleen die term al, dat moeten we toch met elkaar helemaal niet willen?

Piet Fortuin

Vicevoorzitter CNV Vakmensen

Reageren?
Mail Piet Fortuin >>

Piet Fortuin lowres

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid