Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Meer scholing om robots te verslaan

Vandaag concludeerde de WRR dat met name werkgevers zullen profiteren van robotisering. Volgens CNV Vakmensen zijn voldoende financiële middelen voor scholing van werknemers essentieel om de ‘nieuwe industriële revolutie’ op korte termijn het hoofd te bieden. Voorzitter Piet Fortuin: ‘Natuurlijk biedt de opkomst van robots ook kansen op de arbeidsmarkt; oud werk verdwijnt en nieuwe banen komen op. Investeren wij in Nederland niet snel in onze werknemers, jong en oud, dan hebben we dadelijk een vet probleem.’ CNV Vakmensen pleit daarom voor een individueel scholingsbudget voor elke werknemer ter waarde van 8 procent van hun loon.

Uitdaging voor 400.000 werknemers in de Nederlandse vervoersector

Een voorbeeld van de aanstaande robotisering zijn zelfrijdende vrachtwagens en bussen. Nederland is zelfs testland voor zelfrijdende vrachtwagens. Fortuin: “Misschien duurt het nog vijf jaar en misschien twintig, maar we gaan de effecten van robotisering merken. Voor de 400.000 werknemers in het Nederlandse vervoer betekent dit dat hun baan in de toekomst verandert of in sommige gevallen zelfs verdwijnt. In de Rotterdamse haven dreigt dit nu al te gebeuren.” CNV Vakmensen roept werkgevers om tijdig verantwoordelijkheid te nemen voor hun mensen. Wij verwachten van werkgevers dat zij niet alleen investeren in techniek, maar ook in mensen. “Zonder financiële middelen voor werknemers is sociale innovatie niet meer dan een papieren tijger”, aldus Fortuin. CNV Vakmensen onderzoekt de voorstellen die de WRR heeft gedaan op het gebied van mede-eigenaarschap voor werknemers.

Zorgen om werkzekerheid

Het WRR-rapport onderschrijft dat robotisering iedereen raakt iedereen die in Nederland werkzaam is. Fortuin: “De gedachte dat je na het doorlopen van een opleiding veertig jaar hetzelfde werk doet is ontzettend achterhaald. Alleen door je te blijven scholen kun je je als werknemer wapenen tegen de aanstaande robotisering en je eigen werkzekerheid vergroten. Dit onderschrijft de noodzaak van scholing en de financiering hiervan.” Het scholingsbudget dat CNV Vakmensen voorstelt is een individueel recht van elke werknemer, waarover zij zelf volledig zeggenschap hebben. De honderd onderhandelaars van CNV Vakmensen doen hiertoe voorstellen in de vijfhonderd cao’s die zij afsluiten.

Op bezoek

Piet Fortuin is per 1 januari voorzitter van CNV Vakmensen. Vanuit zijn nieuwe functie bezoekt hij de komende weken bedrijven uit diverse sectoren. Morgen bezoekt hij de NS, waar hij in gesprek gaat over het onderwerp scholing en ontwikkeling van werknemers.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid