Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Meer mogelijkheden voor scholing in nieuwe cao Heineken

CNV Vakmensen heeft een cao-resultaat bereikt bij Heineken, met daarin een paar belangrijke scholingsafspraken. “Werknemers mogen hun scholingsbudget breder inzetten. Daarnaast krijgen álle uitzendkrachten voortaan recht op scholing”, zegt onderhandelaar Roel van Riezen van CNV Vakmensen.

De nieuwe cao voor de ongeveer 3.000 Heineken-werknemers heeft een looptijd van 27 maanden, van 1 oktober 2015 tot 1 januari 2018. In die periode krijgen de werknemers een loonsverhoging van in totaal 3 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro.

Scholing

Van Riezen is tevreden over scholingsafspraak. “We zetten als vakbond sterk in op scholing. Bij Heineken hebben de werknemers al een persoonlijk scholingsbudget van 750 euro per drie jaar, maar we hebben nu afgesproken dat ze dat naar eigen inzicht mogen besteden, zolang het maar te maken heeft met de arbeidsmarkt. Daarnaast hebben we voor uitzendkrachten geregeld dat zij ook recht op scholing krijgen. Allemaal, dus niet alleen degenen die Heineken graag wil houden. Daarmee krijgen uitzendkrachten meer kansen op werk binnen en buiten Heineken."

Werkdruk

Een andere belangrijke cao-afspraak betreft de werkdruk. Een hot item bij Heineken, volgens Van Riezen. “De werkdruk moet naar beneden, daar zijn we het over eens. Er zijn nu te veel werknemers met burnout-klachten. We hebben met Heineken een concrete aanpak van de werkdruk afgesproken, met als doel om het percentage werknemers met burnout-klachten eind 2017 onder het landelijk gemiddelde te hebben.”

Andere afspraken

Verder zijn in de cao onder meer afspraken gemaakt over reparatie van het derde WW-jaar en over werkervaringsplaatsen voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. CNV Vakmensen legt het cao-resultaat komende weken voor aan de leden.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid