Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Meer investeren in stageplekken en scholing

CNV Vakmensen herkent zich in de analyse van de Europese Commissie dat Nederland meer moet investeren in vaklui. "Vakmensen hebben we in de toekomst keihard nodig om onze concurrentiepositie te behouden", zegt ook Piet Fortuin, vicevoorzitter van CNV Vakmensen. "Daar is veel te weinig aandacht voor. Terwijl het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Het is vooral een kwestie van willen."

Nederlandse ondernemingen moeten om te beginnen meer werk maken van stageplekken, vindt Fortuin. "Daar ligt het begin van vakmanschap. "Bedrijven moeten daarin willen investeren. Als er vervolgens voor de stagiair een aantrekkelijk perspectief geboden wordt, in de vorm van een goede beloning, dan is de kans groot dat de stagiair blijft. Zo'n investering loont dus."

Persoonlijk opleidingsbudget

Fortuin roept Nederlandse ondernemingen ook op om verder te kijken dan hun eigen belang. "Bedrijven zijn veel te bang dat ze vakmensen opleiden voor hun concurrenten. Wij pleiten voor een intersectorale aanpak voor opleidingen. In die aanpak staat een persoonlijk opleidingsbudget centraal, waarmee werknemers hun vakmanschap kunnen verbeteren. Binnen de onderneming of daarbuiten."

Loopbaancheck

Om werknemers te stimuleren om na te denken over hun vakmanschap, biedt CNV Vakmensen aan leden een persoonlijke loopbaancheck aan. Fortuin: "Daarmee kunnen ze bij zichzelf nagaan of ze nog bij zijn in hun vak, en of ze nog blij zijn met hun vak. Zo niet, dan wordt het tijd voor actie. Om een goed vakmens te blijven, moet je voortdurend in jezelf blijven investeren. Werkgevers doen er goed aan om dat vooral te stimuleren."

Lees blog van Piet Fortuin >>

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid