Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Massaprotest woondienstenwerknemers dinsdag

Duizenden corporatiemedewerkers uit heel Nederland komen op dinsdag 27 maart bijeen in de Jaarbeurs in Utrecht. Ze staken tegen de slechte voorstellen van werkgeversorganisatie Aedes voor een nieuwe cao. FNV en CNV rekenden op rond 1.500 mensen. Inmiddels staat de teller al op het dubbele. Het gereserveerde Beatrixtheater bleek veel te klein. De Jaarbeurs is het nieuwe podium geworden.

"Het  huis is letterlijk te klein. Ruim 3.000 werknemers van al die woningbouwcorporaties protesteren tegen de cao-voorstellen van de overkoepelende organisatie Aedes. De corporatiemedewerkers zijn het gebrek aan waardering van Aedes zat. Aedes betekent: ‘huis met vele kamers’.  De eigen werknemers voelen zich in dit huis nu niet thuis", zo verwoorden onderhandelaars van CNV Vakmensen en FNV de situatie.

Vette streep

Robbim Heins, bestuurder CNV Vakmensen, voegt daaraan toe: "Corporatiewerknemers komen nu massaal in actie. Dat is echt heel bijzonder in deze branche! Mensen zijn namelijk heel loyaal naar huurders. Er moet heel wat aan de hand zijn willen mensen het werk neerleggen. En dat is er! Het punt is bereikt dat er echt wat moet gebeuren. Met deze stakingsdag zetten de corporatiemensen een vette streep."

Generatie

De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn stukgelopen op de halsstarrige houding van Aedes. CNV Vakmensen verlangt een loonsverhoging van 2% over 2017 en in totaal 3,5% over 2018 en verminderde werkdruk.
Ook hebben de vakbonden een generatiepact-regeling voorgesteld. Daarbij kunnen oudere werknemers minder gaan werken ten gunste van jonge, nieuwe collega’s.

Werkgevers bieden medewerkers over 2017 helemaal geen loonsverhoging en over 2018 slechts 1,5% structureel. Ze willen werknemers die nieuw zijn in de sector een veel lager loon gaan geven dan de mensen die er nu al werken. Tegelijkertijd willen ze de loonschalen van managers juist flink verhogen.

De cao Woondiensten geldt voor ongeveer 25.000 corporatiemedewerkers.

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid