Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Makro moet sociaal plan maken met ons

“De Makro moet met ons aan tafel om een degelijk sociaal plan in elkaar te zetten. Als dat niet gebeurt, dan weet ik wel waar de klappen vallen.”

Bestuurder Michiel Wallaard van CNV Vakmensen is met reden nogal scherp in zijn benadering van de ontslagaanzegging door de groothandel, donderdagochtend.

Die aanleiding is het gebrek aan informatie van werkgeverszijde over de aard en inhoud van de aangekondigde ontslagronde. “Makro wil van circa 600 mensen af en informeert de vakbonden daarover vooralsnog zo summier mogelijk. Maar het bedrijf kondigt dit ondertussen wel aan als een opbeurende investering in de onderneming! Wij vinden echter dat zo'n forse ontslagronde niet te rechtvaardigen is zonder de betrokkenheid van vakbonden. De inspraak van medewerkers over dit heftige besluit moet maximaal worden gerespecteerd”, verklaart Wallaard.

Imago

En omdat Makro in eerdere instantie – bij een vorig sociaal plan - de vakbonden buiten de deur had gemanoeuvreerd wil Wallaard nu per se met de werkgever om tafel over een sociaal plan dat hoort bij deze ontslagronde. “Als de Makro-directie zich nog eens goed achter de oren krabt zal ook zij weten dat het beter is voor het imago als je de eigen mensen serieus neemt in arbeidsvoorwaarden. En in plaats daarvan een transparant en glashelder sociaal plan opstelt dat voldoet aan alle eisen die daarbij gelden.”

Mobiliteitsscholing nodig

Volgens Michiel Wallaard onderstreept zo’n sociaal plan ook de kille waarheid van detailhandel/groothandel anno 2016. “Ook deze sanering is het gevolg van een moeizame marktsituatie, minder verkopen en daardoor een topzwaar personeelsbestand. De sector wordt dunner en dunner, we zien het aan de enorme golf faillissementen in de branche.
Precies om die reden doet mijn vakbond al enige tijd de oproep om een mobiliteitscentrum voor de detailhandel in te richten, in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken. Het lijkt overduidelijk, om banen te behouden is het noodzakelijk dat mensen vanuit de detailhandel - en daaraan verbonden sectoren - worden omgeschoold naar ander werk. Want deze branche trekt het niet meer.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid