Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Luchtvaartmaatschappijen keihard geraakt door inreisverbod VS

Luchtvaartmaatschappijen worden keihard geraakt door het aangekondigde inreisverbod naar de Verenigde Staten. “Voor een maatschappij als KLM is dit besluit dramatisch”, reageert KLM-bestuurder Michiel Wallaard van CNV Vakmensen. “Als KLM komende tijd in liquiditeitsproblemen komt, verwacht ik van de overheid een actieve rol hierin. Bijvoorbeeld door zich garant te stellen voor leningen als dat nodig is.”

Het inreisverbod heeft volgens Wallaard ongekende gevolgen voor KLM. “Het betekent dat een groot deel van de vluchten en inkomsten in één klap wegvallen. De vluchten met Noord-Amerika vormden in het laatst gepubliceerde jaarverslag 20% van de totale passagierskilometers. Aangezien het meeste trans-atlantische vrachtvervoer via passagiersvliegtuigen gaat, zijn de gevolgen niet te overzien. Daar komen ook nog de vluchten naar Azië en binnen Europa bij, met hun annuleringen en extreem lage bezettingsgraad. De overheid moet bereid zijn tot snel handelen als KLM daar een reëel verzoek toe indient. Dit kun je niet meer scharen onder normaal bedrijfsrisico, het gaat hier om de werkgelegenheid van tienduizenden KLM'ers.”

Overleg met KLM

Voor komende maandag stond voor de vakbonden al een overleg gepland met KLM over de gevolgen van de corona-crisis voor de werknemers. Wallaard: “Dat overleg komt nu in een heel ander licht te staan. Als het vliegverkeer naar de VS voor dertig dagen stil komt te liggen, heeft dat zeer ingrijpende gevolgen. We gaan hierover maandag in overleg. Maar het kabinet zal wat ons betreft ook snel een signaal moeten geven hoe om te gaan met grote bedrijven als KLM die nu zo hard worden geraakt. Werktijdverkorting volstaat dan mogelijk niet.”

Vragen en antwoorden over het coronavirus >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting