Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Loopbaansupport Detailhandel: 9 maanden verder

Eind april 2016 zetten minister Lodewijk Asscher en het Fonds Detailhandel hun handtekening onder een loopbaansupportprogramma van de sociale partners in de Detailhandel. Dit programma moest werkzoekenden in de detailhandel een steun in de rug geven. Het programma is inmiddels 9 maanden onderweg. Honderden mensen zijn geholpen en hebben een baan gevonden of zeggen meer vertrouwen in de toekomst te hebben gekregen. “Tegelijk zijn er nog teveel werkzoekenden die we niet bereiken”, aldus projectleider Karlien Haak. “De drempel om hulp in te roepen is hoog.”

In 2015 en 2016 schrok Nederland op van de vele faillissementen in de Detailhandel, zowel in de grote ketens, V&D, Perry Sport, als in kleine winkels. Ook na de oprichting van Loopbaansupport Detailhandel volgden nog faillissementen, onder meer bij MS Mode, Mitra en Scheer & Foppen. De kans blijft groot dat er in 2017 nog meer komt. 

Bijdrage Loopbaansupport

Dat extra hulp geen kwaad kan, daar zijn de meeste betrokkenen het over eens. Werknemers in de detailhandel ondervinden veel obstakels bij het vinden van nieuw werk. Het is vaak lang geleden dat ze voor het laatst gesolliciteerd hebben. Ze vinden het lastig hun weg te vinden op de arbeidsmarkt, hebben niet altijd de goede papieren en de banen die er zijn, zijn vaak flexibeler en onzekerder. Bij de mensen die in het afgelopen jaar aanklopten bij Loopbaansupport liggen daar dan ook de meeste vragen: ‘waar ben ik eigenlijk goed in’, ‘hoe presenteer ik mezelf naar een nieuwe werkgever’, ‘waar vind ik goede opleiding en hoe betaal ik die’. 

Duizenden mensen zochten naar informatie op de website loopbaansupportdetailhandel.nl. In totaal 350 mensen vroegen hulp via de supportlijn of volgden workshops. 250 mensen werden door loopbaancoaches gecoacht bij het vinden van nieuw werk. Die ondersteuning beoordeelden ze als goed (8,6). Ze hadden achteraf veel meer vertrouwen in de toekomst (9,0) en achtten zichzelf beter in staat een baan te vinden (7,6). 

Zelfvertrouwen

Wat goed werkt, is de groepsgewijze coaching in samenwerking met werkgevers servicepunten (o.a., Apeldoorn, Roermond en Heerlen), waarin Loopbaansupport en UWV na 3 sessies werkgevers met vacatures aan de deelnemers koppelen. Dat leverde veel banen op. Toch lag de nadruk in de coaching niet op matchen, maar op zelf je weg vinden op de arbeidsmarkt. Volgens de betrokken partijen een meer duurzame oplossing. Corina, één van de deelnemers, die inmiddels weer aan het werk is: “Ik kreeg weer positieve energie, omdat ik mijn verhaal kwijt kon. Ik kreeg de uitdaging mijn horizon te verbreden. Bedenken waar ik in uitblonk en welke beroepen daarbij horen. En ik herwon mijn zelfvertrouwen. Het eerstvolgende sollicitatiegesprek ging ik uiterst positief in.”

Obstakels

Projectleider Karlien Haak is nog niet tevreden. “Het kost moeite om de mensen die hulp nodig hebben te vinden en te overtuigen dat we wat voor hen kunnen betekenen,” aldus Haak. “Mensen moeten veel schroom overwinnen om de telefoon te pakken. Op het moment dat er bij een winkel of een keten een faillissement dreigt, zijn directeuren of hr-managers opgelucht dat we willen helpen. Maar in de lange onzekere periode naar een doorstart, overname of een stop, lijkt iedereen te verlammen. Dan is de prioriteit vaak de winkel aantrekkelijk houden en niet de hulp aan werknemers.” 

Het project loopt nog tot eind maart. Daarna zullen nieuwe wegen gezocht moeten worden om werkzoekenden in de detailhandel verder te helpen. Peter Cras van Kenniscentrum Handel (KCH), betrokken bij Loopbaansupport, adviseert onder meer om tijdig te investeren in de inzetbaarheid van werknemers en om te blijven samenwerken om de werknemers te ondersteunen die hun baan verliezen.

Zie ook:
Roltrap winkelcentrum

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid