Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Antwoord op vragen over werk en inkomen
Vrouw met handen in het haar
Sluiten
Al die termen en afkortingen op mijn loonstrook
Wat betekent het?
Bekijk de ingewikkelde afkortingen
Nieuws

Loonstrookje is ingewikkelder dan drie-sterren-sudoku

Zomaar uit een willekeurig loonstrookje: Per. Grslag PF max, ZVW NT, premie Whk. “Een gemiddeld loonstrookje is vaak ingewikkelder dan een drie-sterren-sudoku”, vindt Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen. “Veel mensen worden er geen wijs uit en geloven het allemaal wel. Dat is zorgelijk, want met loonstrookjes worden ook fouten gemaakt.”

Loonspecialisten van CNV Vakmensen hebben afgelopen maanden bijna 2.000 loonstrookjes gecontroleerd. In de meeste gevallen zijn ze in orde, maar toch zitten er ook geregeld fouten in. Het gaat dan bijvoorbeeld om functies die niet kloppen of uurlonen die afwijken van de cao.

Geen flauw idee

Meest opvallende constatering is echter dat veel mensen geen flauw idee hebben hoe hun loonstrook in elkaar zit en wat al die verschillende termen betekenen. Fortuin: “In de Wet aanpak schijnconstructies zijn extra eisen gesteld aan de loonstrook. Een loonstrook moet transparant zijn, bijvoorbeeld over vergoedingen, verrekeningen en inhoudingen op het loon. Maar als er allemaal ingewikkelde afkortingen staan, zonder toelichting erbij, heb je er weinig aan.”
CNV Vakmensen pleit daarom voor een begrijpelijke loonstrook, die zonodig is voorzien van een toelichting op de verschillende onderdelen. Intussen kunnen leden met vragen over hun loonstrookje ook nog steeds terecht bij de bond. “We merken dat veel leden het waarderen als er eens een specialist naar kijkt. Ook als het loonstrookje wèl klopt, is het prettig om dat te weten.”

Persoonlijke check

De looncontrole is een persoonlijke check (gratis voor leden), die werknemers een betrouwbaar beeld geeft van hoe het er met hun loonstrookje voor staat. De loonspecialisten van CNV Vakmensen kijken bijvoorbeeld naar parttime-percentages, reiskosten, pensioenpremies, overuren en specifieke cao-afspraken.

Lees meer over de looncontrole >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid