Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Lonen openbaar vervoer kunnen in 3 jaar met 10 procent omhoog

De roep om hogere lonen maken de CNV-leden in het openbaar vervoer volgende week concreet. Bij de start van het cao-overleg, volgende week donderdag, legt CNV-onderhandelaar Sanne van der Meulen een looneis op tafel van 3,5 procent per jaar. “Een meerjarige cao heeft onze voorkeur. In een driejarige cao gaan de lonen wat ons betreft met 10 procent omhoog.”

De huidige cao voor de ongeveer 12.000 werknemers in het openbaar vervoer loopt eind dit jaar af. De onderhandelingen over een nieuwe cao starten 5 oktober. Hoog op de agenda staat het dreigende tekort aan chauffeurs. “De werkgevers zien het probleem wel en waarschuwen zelfs al voor gaten in de dienstregeling, maar ondernemen te weinig actie om meer chauffeurs binnen te halen. Het is voor ons onacceptabel als dit tekort straks op de huidige chauffeurs wordt afgewenteld. Velen ervaren nu al een hoge werkdruk.”

Sector kan aantrekkelijker

In de voorstellenbrief die CNV Vakmensen vandaag naar de werkgevers heeft gestuurd, staan concrete voorstellen om het openbaar vervoer voor werknemers aantrekkelijk te maken en te houden. “Er is zoveel mogelijk”, zegt Van der Meulen. “Het gaat niet alleen om loon, maar ook om scholing, meer keuzes in de roosters, perspectief op een vaste baan, uitbreiding van het vaderschapsverlof, een lagere werkdruk en een betere ouderenregeling. Wij denken graag met de werkgevers mee hoe we meer mensen kunnen interesseren voor een baan in het openbaar vervoer.”

Een greep uit de voorstellen die de CNV-onderhandelaar volgende week op tafel legt:

 • Scholing – Uitbreiding van het individuele scholingsbudget (de leerrekening). Naast het inleggen van atv-dagen en bovenwettelijke vakantiedagen (wat nu al mogelijk is) stort de werkgever jaarlijks 150 euro op de leerrekening.
 • Loopbaanbeleid – Meer mogelijkheden voor variatie in het werk en meer aandacht voor volgende loopbaanstappen.
 • Werkdruk – Meer rustmomenten in de dienstroosters en meer keuzemogelijkheden, zodat chauffeurs zoveel mogelijk kunnen werken op de tijden dat zij graag willen.
 • Vaderschapsverlof – Doorbetaald vaderschapsverlof van een maand (in plaats van de huidige 2 wettelijke dagen).
 • Ouderen – Uitbreiding van de huidige ouderenregeling, zodat oudere chauffeurs op een gezonde manier zo lang mogelijk aan het werk kunnen blijven.

Raadpleging werknemers

De voorstellenbrief is opgesteld na een uitgebreide raadpleging onder werknemers, waaronder een enquête en een discussie via het online platform Je Achterban.

Cao

De cao openbaar vervoer geldt voor ongeveer 12.000 werknemers bij grote vervoersbedrijven als Connexxion, Arriva, Syntus en Qbuzz.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid