Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Listeria-bacterie kost vrijwel zeker banen bij Offerman in Aalsmeer

De werknemers van Offerman in Aalsmeer moeten snel zicht krijgen op een goed sociaal vangnet, nu de vestiging in Aalsmeer vrijwel zeker grotendeels gaat sluiten.

“Er wordt veel van de mensen gevraagd nu”, merkt onderhandelaar Soraya Faez van CNV Vakmensen. “Ze zitten in grote onzekerheid over hun baan en doen intussen hun uiterste best om de productie op andere locaties draaiend te houden. Die loyaliteit wordt onvoldoende gezien en beloond. Het lijkt vooral te draaien om het behoud van de klanten.”

Personeelsbijeenkomst

Bij de vestiging in Aalsmeer werken ruim honderd mensen, voor de helft uitzendkrachten. Tijdens een personeelsbijeenkomst hebben ze onlangs te horen gekregen dat het zo goed als zeker is dat de vestiging in Aalsmeer grotendeels dichtgaat. Een van de twee gebouwen lijkt in ieder geval definitief ongeschikt om de productie voort te zetten. “De listeria-besmetting heeft hoe dan ook grote gevolgen voor de werkgelegenheid in Aalsmeer”, zegt Faez. “Als de productie hier al wordt voortgezet, zal het op veel kleinere schaal zijn. De meeste productielijnen zijn inmiddels al verhuisd naar andere locaties.”

Veel impact

In de afgelopen weken hebben de werknemers doorgewerkt op locaties in Ridderkerk en Wijchen. Het bedrijf regelde het busvervoer, zegt Faez. “De situatie heeft veel impact op de mensen. Het betekent iedere dag drie uur reizen, aangepaste werktijden en onzekerheid over hoe lang dit gaat duren en hoe het nu op de lange termijn verder gaat.”

Sociaal plan

Op 11 november start CNV Vakmensen met de onderhandelingen over een sociaal plan. Faez: “We willen goede afspraken voor werknemers die straks mogelijk hun baan verliezen. Ze hebben in het verleden al het nodige aan overnames en verhuizingen meegemaakt. En nu zetten ze zich opnieuw keihard in voor de toekomst van het bedrijf. Die loyaliteit moet worden beloond met een goed sociaal plan. Daarin willen we ook een passende regeling voor degenen die misschien op een andere locatie aan de slag kunnen. De grote afstand is een grote hobbel. Zeker voor de oudere werknemers is het een zware belasting om steeds drie uur onderweg te zijn om vervolgens nog acht uur te werken.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting