Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Les in veiligheid voor ruim 1000 roc-leerlingen

CNV Vakmensen organiseert in de maand november - samen met Arbouw en opleidingsfonds OOM - lessen in veilig werken voor in totaal ruim 1.000 leerlingen van roc's. Het gaat om leerlingen die zich voorbereiden op een baan in de bouw of de metaal. "Vooral bij jonge werknemers komen veel ongelukken en bijna-ongelukken voor", zegt organisator Saskia Spaargaren, vakbondsconsulent bij CNV Vakmensen. "We laten aan de hand van concrete voorbeelden zien welke risico's ze lopen. En hoe ze ongelukken kunnen voorkomen."

De gastlessen zijn onderdeel van de jaarlijkse 'Maand van de Veiligheid', een initiatief van CNV Vakmensen, Arbouw en het metaal-opleidingsfonds OOM. Veiligheidsdeskundigen verzorgen in totaal zo'n 90 gastlessen.

Bouw

Bij de bouw gaat het om in totaal 64 gastlessen, verspreid over het hele land, voor ongeveer 670 leerlingen. "Het gaat om vierdejaars leerlingen, die bijna klaar zijn voor de arbeidsmarkt", zegt Spaargaren. "Voor hen is het vanwege de crisis in de bouw natuurlijk extra spannend: vinden ze straks wel een baan? Er is zoveel concurrentie, er zitten op dit moment zoveel mensen thuis. Om hen een duwtje in de rug te geven, verzorgen we voor deze leerlingen ook een les 'Presenteer jezelf'. Zo staan ze sterker als ze straks gaan solliciteren."

Gastlessen voor de bouw zijn er in: Groningen, Assen, Emmen, Sneek, Drachten, Deventer, Leiden, Delft, Den Haag, Tilburg, Hengelo, Rijssen, Woerden en Hardinxveld-Giessendam.

Metaal

Bij de metaaltechniek gaat het om in totaal 25 gastlessen, in het noorden van het land, voor in totaal zo'n 500 leerlingen. "Het gaat om leerlingen die hun VCA-certificaat al hebben gehaald, ze weten dus al wel het nodige over veiligheid", zegt organisator Aliëtte Venema, vakbondsconsulent bij CNV Vakmensen. "In de gastles gaan we daar dieper op in. Hoe werk je zelf veilig en hoe ga je om met collega's die niet veilig werken? Durf je elkaar en je opdrachtgever aan te spreken op onveilige situaties? Hoe ga je om met bijna-ongelukken?"

Locaties van de gastlessen voor de metaaltechniek: Noorderpoort (Groningen), Fries Poort (Sneek, Leeuwarden, Drachten), Friesland College (Heerenveen), Drenthe College (Emmen, Assen).

Ongelukken

Werknemers tussen 15 en 25 jaar zijn het vaakst betrokken bij een arbeidsongeval. In 2012 had bijna 10 procent van hen een arbeidsongeval, tegen zo'n 6 procent van de werknemers boven de 25 jaar (bron: CBS).
 
Elk jaar komen ongeveer 19.000 jongeren in de leeftijd van 15-24 jaar na een arbeidsongeval bij de spoedeisende hulp. Gemiddeld overlijden er elk jaar acht jonge werknemers (Bron: VeiligheidNL).

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid