Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Jij bent de baas over je eigen loopbaan
Nieuws

Leden CNV Vakmensen vinden kennisgroei belangrijke arbeidsvoorwaarde

Ontwikkelen van kennis – bijleren, of juist iets in heel andere richting - staat hoog op het voorkeurslijstje van de leden van vakbond CNV Vakmensen. Voorzitter Piet Fortuin vat dat samen als: “De leerrekening wordt steeds belangrijker”.

Dat wijst de enquête uit rond het arbeidsvoorwaardenbeleid die de vakbond hield onder zijn leden. “Ruim 58 procent van de respondenten vindt dat de leerrekening thuis hoort in onze lijst met arbeidsvoorwaarden die we namens hen moeten verlangen van werkgevers. Die persoonlijke spaarpot, waarvoor CNV Vakmensen zich hard maakt in cao-trajecten, doet er dus toe”, concludeert voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen.

Fortuin ziet in deze uitkomst een verlengde van het antwoord van de leden op die andere, niet onbelangrijke vraag: ‘hoeveel loonsverhoging is wenselijk?’ Fortuin:  “Ruim 30% van de 6.000 invullers van onze vragenlijst vindt 4,5% of meer loonsverhoging wenselijk. Dat een deel van de loonsverhoging wordt besteed aan de leerrekening – die immers ook een persoonlijk loonbestanddeel wordt – vinden de leden dus een goed plan. En dat is precies waarvoor onze cao-onderhandelaars telkens aan tafel schuiven in het land.”

Ontplooien

Uit de enquête blijkt ook dat een kwart van de ondervraagden om zich heen kijkt naar andere werkkring en verder ontplooien van de carrière. Het al dan niet aanwezig zijn van een persoonlijke leerrekening bij die aspirant-werkgever telt zwaar in de keuze van nieuwe werkrichting, zo blijkt.

Flexrechten

Voorzitter Fortuin wijst op een andere opmerkelijke uitkomst uit de ledenenquête: “Er is anno nu veel te doen rondom de verdeling van het werk tussen vaste en flexibele werknemers. Onze leden geven in ruime meerderheid (70%) aan dat ze ook cao-afspraken willen zien voor hun flexibele collega’s. Daaruit blijkt dat ze verworven rechten willen delen met hun ingehuurde collega’s. Volgens het principe gelijk werk/gelijke beloning. Natuurlijk is dat niet louter uit solidariteit. Het maakt die ingehuurde collega’s ook duurder. Waardoor het speelveld gelijker wordt.”

Solidariteit

En toch speelt die solidariteit een belangrijker rol dan het speelveld volgens Fortuin. “Uit dit onderzoek blijkt namelijk eveneens dat de ondervraagden vinden dat ook niet-leden mogen meestemmen over een behaald cao-resultaat. Dat reikt dus verder dan wat we nu hanteren als regel, waarbij alleen de eigen leden ultiem stemrecht hebben. Onze leden streven naar gelijk recht op sociale zekerheid. Ik vind dat mooi om te zien.”

Belangrijke vakbond

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de ondervraagden CNV Vakmensen vooral zien als belangenbehartiger van zowel collectieve als individuele arbeidsvoorwaarden. “Het belang van de vakbond wordt duidelijk - misschien moet ik zeggen duidelijker dan voorheen - beleefd”, aldus Fortuin. “Onze scharnierfunctie in arbeidsvoorwaarden vindt driekwart van de ondervraagden het belangrijkste en onmisbaar. Het collectief als pressiemiddel in die cao-onderhandelingen wordt dus terdege ervaren.
Daartegenover, de vakbond als maatschappelijke organisatie die wet- en regelgeving mede richting geeft, ziet een kwart van de ondervraagde leden als belangrijkste rol.
Ik denk dat die verdeling heel goed ons eigen ideeën daarover weergeeft.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting