Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Leden CNV Vakmensen stemmen voor acties Rotterdamse haven

Vandaag hebben de leden van CNV Vakmensen massaal tegen het eindbod van de Rotterdamse havenbazen gestemd. In het eindbod geven de havenbazen géén werkgelegenheidsgaranties, waardoor maximaal 800 werknemers voor hun baan moeten vrezen door het verplaatsen van werk naar de meer geautomatiseerde Tweede Maasvlakte.

“Voor de kerst ontvangen de havenbazen een ultimatum. Accepteren zij dit niet, dan begint de Rotterdamse haven in 2016 met acties”, aldus CNV-onderhandelaar Birgitte Staal.

Gouden bergen

De plannen voor de Tweede Maasvlakte gingen uit van groei van de haven. Nu blijkt de geautomatiseerde uitbreiding vooral ten koste te gaan van de productie in de rest van de haven. Staal: “De gouden bergen die de havenbazen zagen bij de aanleg blijken een hemd der dwazen te zijn. We begrijpen dat dat teleurstellend is, maar het is niet rechtvaardig om dat af te wentelen op de werknemers. Wat CNV Vakmensen betreft vraagt meer technologie juist om meer menselijkheid.” Omdat de havenbazen niet hebben geïnvesteerd in scholing van hun werknemers, geen moeite hebben gedaan om werknemers naar nieuw werk te begeleiden en de onderhandelingen over werkgelegenheidsgaranties herhaaldelijk hebben gefrustreerd omdat ‘het vanaf 2019 wel goed komt’, is de maat vol voor de leden van CNV Vakmensen. “Zij zijn helemaal niet tegen de innovatie in de Rotterdamse haven, waar ze trots op zijn om te werken. Maar van trots koop je geen brood, kun je je huis niet betalen en je kinderen niet laten studeren”, aldus Staal. Inzet van CNV Vakmensen blijft een goed akkoord voor de hele sector dat havenwerkers voor minimaal zes jaar zekerheid geeft.

De havenbazen onderhandelden 7, 8 en 11 december over de werkgelegenheidsgarantie met de vakbonden. Deze positieve onderhandelingen werden abrupt beëindigt door de havenbazen nadat enkele havenwerkers in omstreeks 23:00 uur in een spontane actie de kranen omhoog hadden gezet.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid