Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Landelijke staking openbaar vervoer toont actiebereidheid werknemers

Vanaf vanmorgen 4.00 uur zijn in het hele land duizenden buschauffeurs en machinisten in staking gegaan. “De actiebereidheid is enorm”, stelt CNV-onderhandelaar Sanne van der Meulen. “Dit gaat echt ergens over: de mensen willen dat er naar hen wordt geluisterd. Ze willen concrete afspraken over de werkdruk en sociale roosters.”

De stakers voeren actie voor een goede cao voor de 12.000 werknemers in het openbaar vervoer. Vanochtend bleek al snel dat veel werknemers gehoor gaven aan de stakingsoproep. Op de kaart van Nederland, in het actiecentrum van CNV Vakmensen in Utrecht, werd de ene na de andere sticker geplakt.

Einde aan gejaag

Van der Meulen: “Natuurlijk zijn er regionale verschillen, maar het beeld is overduidelijk: de mensen gaan ervoor. Ze willen een goede cao, met concrete afspraken over loon, werkdruk, scholing en zekerheid voor uitzendkrachten. De actie die we vandaag voeren is uiteindelijk óók in het belang van de reizigers. We willen sociale roosters, met meer ruimte in de dienstregeling: minder gejaag, meer tijd voor een normale pauze en voor service aan de reizigers. ”

Vervolg: estafette-acties

De staking duurt tot 23.00 uur vanavond. “Maar als de werkgevers denken dat het hiermee klaar is, hebben ze het mis. We bereiden al vervolgacties voor. Vanaf 16 januari zullen die de vorm krijgen van regionale estafette-acties. Maar we hopen dat de werkgevers zich op tijd realiseren dat het ernst is.”

Cao

De cao openbaar vervoer geldt voor ongeveer 12.000 werknemers bij grote vervoersbedrijven als Connexxion, Arriva, Syntus, Qbuzz en EBS.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid