Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Laatste kans voor FWT

CNV Vakmensen heeft een ultimatum gesteld aan werkgeversvereniging FWT na het mislukken van de cao-onderhandelingen voor de 330.000 werknemers in de kleinmetaal*. Het ultimatum loopt vandaag om 19.00 uur af. Indien FWT niet tijdig reageert zal CNV volgende week overgaan op acties in de Metaal en Techniek.

Acties in carrosserie, metaalbewerking en installatiesector

De FWT heeft in het laatste cao overleg op 19 maart een finaal bod gedaan dat zou leiden tot verslechtering van de arbeidsvoorwaarden én rechtspositie van werknemers. CNV Vakmensen bestuurder Marco Hietkamp: "Door een eindbod te doen zegt de FWT: 'het is slikken of stikken'. In het bod gaat elke werknemer er zo sterk op achteruit dat onze leden dit unaniem hebben afgewezen".

Eindbod moet van tafel

De leden van CNV Vakmensen zijn verbaasd over de inhoud van het eindbod van de FWT. Zo houdt de werkgeversvereniging de jeugdlonen in stand, weigert zij werknemers inspraak te geven in werktijden, ontzegt zij oudere werknemers het recht om langer door te werken en vindt zij het niet nodig om maatregelen te nemen tegen de ongelijke positie van flexkrachten. Hietkamp: "We hadden bij het afsluiten van het vorige cao-akkoord afgesproken om hierover afspraken te maken. Wij zien dat leden van de FWT balen van de ontstane situatie. Wij krijgen regelmatig brieven waarin ze ons smeken om het overleg te hervatten. We kunnen alleen onderhandelen als het gedane eindbod door de FWT wordt ingetrokken".

Erkenning voor vakmensen door loon en zeggenschap

CNV Vakmensen pleit voor een loonsverhoging van minimaal € 900,- per jaar en een stapsgewijze afschaffing van het jeugdloon. Om de huidige cao te moderniseren, hebben wij voorstellen gedaan om werknemers meer zeggenschap te geven over hun werktijden en om hen een opleidingsbudget te geven waar zij zelf over beschikken. "Wij willen dat werknemers betrokken worden bij hun werkgever door hen zeggenschap te geven over de invulling van hun werk".

* Onder de kleinmetaal vallen onder ander carrosseriebedrijven, de installatiesector, de goud- en zilvernijverheid, isolatiebedrijven en metaalbewerkingsbedrijven.

Voor meer informatie:
Marco Hietkamp, bestuurder CNV Vakmensen: 06 - 51 60 19 60
Gijs Dupont, woordvoerder CNV Vakmensen: 06 - 41 22 59 52

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid