Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Laat werknemers in pluimvee niet in de kou staan

"De crisis die is uitgebroken in de pluimveesector, kan ernstige gevolgen hebben voor de werkgelegenheid bij pluimveebedrijven en de sectoren in de keten", aldus Peter de Jong, sectorbestuurder bij CNV Vakmensen. "Het verbaast me daarom hoe snel het ministerie van Economische Zaken een mogelijke compensatie voor de sector heeft afgewezen. Hier dreigen mensen hun baan te verliezen op basis van berichten over gezondheidsrisico's die op zijn minst onhelder waren." CNV Vakmensen roept alle betrokken partijen op om zo snel mogelijk om de tafel te gaan om de gevolgen voor de werkgelegenheid in kaart brengen.

"Op dit moment is het crisis in de sector, die voor een groot deel afhankelijk is van de export. Duitse supermarkten nemen geen Nederlandse eieren meer af, een aantal Nederlandse supermarkten is heel voorzichtig geworden en bij de consument bestaat grote onrust over de kwaliteit van het Nederlandse ei. Dit kan nog jaren gevolgen hebben voor de bedrijfstak", aldus De Jong. Eerder dit jaar heeft CNV Vakmensen nog een cao hebben afgesloten voor de werknemers in de sector.
 
"Het is niet meer dan terecht dat de overheid de voedselveiligheid boven alles stelt, maar de communicatie daarover is allerminst eenduidig geweest en inmiddels zit de sector in zeer zwaar weer", stelt De Jong. "Dit gaat banen kosten. Niet alleen bij de bedrijven die in een faillissement worden gestort, maar ook bij bedrijven om de sector heen. Denk aan de bedrijven die broedkippen leveren, transporteurs en handelsbedrijven. Als een crisis zoveel werkenden treft, moet de overheid niet passief aan de kant blijven staan."
 
"Wat De Jong betreft gaan betrokkenen in de sector na het weekend zo snel mogelijk in overleg om de mogelijke gevolgen in kaart te brengen. "Onze insteek is daarbij uiteraard de werkgelegenheid in de sector. Wil de werkgelegenheid herstellen, dan is het nodig dat ondernemers in de sector de kans krijgen het maatschappelijke vertrouwen weer terug te krijgen."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid