Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Wij komen op voor jouw belangen op het gebied van werk en inkomen
Nieuws

Kranen in de haven staan stil

Werknemers in de containeroverslag hebben donderdagmiddag om 15.15 uur het werk neergelegd. De staking duurt 24 uur.

Het conflict draait om het dreigende banenverlies in de containeroverslag, vanwege de toenemende automatisering. “We willen dat er werk is voor iedereen die de komende jaren in de Rotterdamse haven zijn baan verliest. Maar het havenbedrijf en de werkgevers zijn vooralsnog niet bereid om daarover goede afspraken te maken”, zegt Albert van Damme, bestuurder van CNV Vakmensen. “Maandenlang praten heeft niks opgeleverd. We hebben nu geen andere keus dan actievoeren.”

Banenverlies

Als gevolg van automatisering in de containeroverslag en de aanleg van de Tweede Maasvlakte zullen de komende jaren honderden banen verloren gaan, in het meest ongunstige scenario zo’n 800. Om gedwongen ontslagen te voorkomen eisen de bonden een baangarantie voor de havenwerkers tot juli 2020, met mogelijkheid tot verlenging, als dan het probleem van de overcapaciteit nog niet is opgelost.

Verantwoordelijkheid

Van Damme: “De werkgevers en het havenbedrijf moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de mensen perspectief bieden. Er zijn miljarden geïnvesteerd in de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Er zijn honderden miljoen gestoken in de bouw van nieuwe terminals. Rederijen hebben miljoenen aan kortingen gekregen. Er zijn miljoenen opzij gezet voor compensatie van de natuur. Wij vinden het volstrekt logisch dat er ook voldoende geld is om de werknemers een goed perspectief te bieden.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid