Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Kraft Heinz ontfermt zich weer over hagelslag en limonadesiroop

De Nederlandse A-merken De Ruyter, Venz, Karvan Cévitam, Roosvicee en Brinta komen weer onder de vlag van Kraft Heinz. De directie heeft dit zojuist bekendgemaakt.

“Daarmee is een dreigend faillissement van de productielocatie in Utrecht afgewend. De werkgelegenheid van de ruim 90 werknemers blijft behouden”, meldt onderhandelaar Roel van Riezen van CNV Vakmensen.

Groei bleef uit

Het Amerikaanse levensmiddelenconcern Kraft Heinz sloot in 2016 een contract met de LIVIA Group, die de productie in Utrecht voortzette onder de naam Colbrand. “De verwachte groei is helaas uitgebleven”, zegt Van Riezen. “Sterker nog, als het zo door was gegaan, was het op een faillissement uitgelopen. Daar wil Kraft Heinz het kennelijk niet op aan laten komen. Ze nemen de fabriek nu weer over, inclusief alle werknemers.”

Investeren

Dat is goed nieuws, maar zorgen zijn er ook. Van Riezen: “Het gaat om A-merken, maar afgelopen jaren is er te weinig geïnvesteerd. De werknemers draaien ongezonde ploegendiensten met te veel overwerk. We hebben er daarom bij Kraft Heinz op aangedrongen om te investeren in de productie en vooral ook in de werknemers, door te zorgen voor scholing en gezondere werktijden. Er zijn de laatste tijd gelukkig al stappen gezet, maar we zijn er nog niet.”

Strategie pakt niet altijd goed uit

Dat Kraft Heinz de fabriek toch weer zelf overneemt, laat volgens Van Riezen zien dat de strategie van levensmiddelenconcerns niet altijd goed uitpakt. “Grote concerns als Kraft Heinz en Unilever hebben de strategie om de merknamen in bezit te houden, maar de bijbehorende fabrieken te verkopen. Hier blijkt dat dit niet altijd hoeft te werken. Zo'n fabriek blijft grotendeels afhankelijk van de merkeigenaar. Als Kraft Heinz vervolgens te weinig betaalt voor de productie van een pakje hagelslag, dan heeft de fabriek dus te weinig geld om noodzakelijke investeringen te doen.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Lees ook

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting