Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Koole Tanktransport moet eindejaarsuitkering toch betalen

De ruim honderd werknemers van Koole Tanktransport – met vestigingen in Rotterdam, Zaandam en Nijmegen – hebben wel degelijk recht op een eindejaarsuitkering van 1 procent. Dat is de uitkomst van een rechtszaak, die was aangespannen door CNV Vakmensen en FNV Havens.

“Een duidelijke uitspraak van de kantonrechter. Koole Tanktransport moet zich gewoon houden aan de cao”, stellen Albert van Damme (CNV Vakmensen) en Ruud Wennekes (FNV Havens).

Cao verlengd

De eindejaarsuitkering van 1 procent van het jaarsalaris (inclusief ploegentoeslag, uit te betalen in november), was onderdeel van de cao 2011-2013. De cao is vervolgens verlengd (2014-2016), maar Koole schrapte eigenhandig het artikel over de eindejaarsuitkering. Met als gevolg dat de werknemers in november 2014 opeens geen eindejaarsuitkering meer kregen. Gemiddeld gaat het om zo’n 500 euro.

Uitspraak kantonrechter

De vakbonden vochten die gang van zaken aan en krijgen hierin nu gelijk van de kantonrechter in Zaandam. De rechter stelt dat het cao-artikel over de eindejaarsuitkering ook in de nieuwe cao nog steeds van toepassing is. Koole Tanktransport moet daarom alsnog de eindejaarsuitkering van 2014 betalen (vermeerderd met de wettelijke rente en verhoging). En uiteraard de eindejaarsuitkering van 2015 en 2016. “Een duidelijker signaal kan er niet zijn, de cao moet gewoon worden nageleefd”, stellen de vakbonden in een reactie.

Koole Tanktransport legt zich niet bij uitspraak neer

Koole Tanktransport weigert echter om zich bij de uitspraak neer te leggen en gaat hiertegen in beroep, melden de vakbonden. “We betreuren dit uiteraard, want dat betekent dat de werknemers nog langer op het geld moeten wachten waar ze volgens de kantonrechter gewoon recht op hebben.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid