Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Voor een rechtvaardige samenleving
Nieuws

Koerswijziging verzekeraar Vivat kost 900 tot 1200 banen

Een drastische ‘strategische heroriëntatie’ van verzekeraar Vivat (bekend van labels als Reaal en Zwitserleven) kost de komende drie jaar 900 tot 1.200 werknemers hun baan. “We wisten al langer dat er een reorganisatie aan zat te komen, maar toch dit is een heftige boodschap. Het gaat om bijna een derde van het huidige personeelsbestand”, reageert Jolien Dekker, bestuurder van CNV Vakmensen.

De werknemers zijn vandaag geïnformeerd, tijdens personeelsbijeenkomsten op de verschillende vestigingen, waaronder Alkmaar, Zoetermeer en Utrecht (hoofdkantoor). De mededeling over de ingreep bij Vivat (voorheen onderdeel van SNS Reaal) komt niet helemaal onverwacht. Het was bekend dat de Chinese verzekeraar Anbang, sinds vorig jaar zomer eigenaar van Vivat, bezig was met een heroriëntatie. De grote lijnen zijn sinds vandaag duidelijk: minder labels (alleen Reaal, Zwitserleven en Actiam blijven over), een forse efficiencyslag (meer automatisering), een kostenbesparing van 30-35 procent, een reductie van 900 tot 1.200 werknemers. “We weten dat het niet goed gaat met Vivat en we realiseren ons dat er iets moet gebeuren”, zegt Dekker. “Maar deze reorganisatie heeft een enorme impact voor zeer veel werknemers. Vivat zal voor een goed vangnet moeten zorgen.”

Gelijke behandeling

Omdat de reorganisatie drie jaar in beslag neemt, wil CNV Vakmensen dat het huidige sociaal plan (dat eind dit jaar afloopt) voor een langere periode wordt verlengd. “We willen een gelijke behandeling voor alle werknemers die de komende jaren worden getroffen. Ze moeten allemaal gebruik kunnen maken van hetzelfde vangnet. Het kan niet zo zijn dat werknemers die nog dit jaar Vivat moeten verlaten, onder een betere regeling vallen dan collega’s die in 2017 of 2018 moeten vertrekken. Laat Vivat haar naam als verzekeraar ook voor de eigen werknemers waarmaken: iedereen moet verzekerd zijn van een goed sociaal plan.”

Van werk naar werk

Het belangrijkste onderdeel van een goed sociaal plan is begeleiding van werk naar werk. Dekker: “Vivat heeft daarvoor een eigen voorziening in de vorm van een mobiliteitscentrum. Ik verwacht van Vivat dat dit wordt versterkt en uitgebreid, om deze grote groep mensen die hun baan kwijtraken uitzicht te geven op nieuw werk. Maar ook hiervoor geldt dat de basisafspraken voor ondersteuning voor de hele groep van getroffen werknemers gelijk moeten zijn.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid