Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

KLM vraagt stevig offer van werknemers

KLM heeft zojuist ingrijpende voorstellen gepresenteerd om de gevolgen van de corona-crisis het hoofd te bieden. De luchtvaartmaatschappij wil werktijdverkorting aanvragen voor het voltallige personeel, de winstdelingsregeling uitstellen en mogelijk ook verplichte vakantiedagen toewijzen.

Michiel Wallaard, onderhandelaar van CNV Vakmensen: “We hebben begrip voor de uitzonderlijk moeilijke situatie waarin het bedrijf nu verkeert. Dat gaat de KLM’ers erg aan het hart. Tegelijkertijd zijn het ingrijpende voorstellen waar KLM nu mee komt. We gaan hierover met onze leden in gesprek.”

Werktijdverkorting

KLM wil voor alle werknemers werktijdverkorting aanvragen voor 30% van de contracturen. Over die WTV-uren krijgen werknemers een WW-uitkering van 70%. Het negatieve verschil tussen het oorspronkelijke salaris enerzijds en het salaris plus de WW-uitkering in deeltijd wil KLM vooralsnog niet volledig aanvullen. Wallaard: “Het komt er dus op neer dat in de periode van werktijdverkorting een stevig offer van de mensen wordt gevraagd. Terwijl we nog niet weten hoe lang deze crisis en de periode van werktijdverkorting gaat duren.”

Winstuitkering

Naast het voorstel rond werktijdverkorting (waar vakbonden overigens geen vetorecht op hebben) heeft KLM ook voorgesteld om de cao open te breken en de winstuitkering van de KLM’ers uit te stellen (het gaat om ruim 8% van het basissalaris per jaar). “Die uitkering, die gaat over de winst van 2019 en volgens de cao eind april moet worden uitgekeerd, kost KLM vele tientallen miljoenen euro's. De cashuitgave die daarmee gepaard gaat wil KLM graag uitstellen tot oktober van dit jaar”, aldus Wallaard. “Wij gaan niet bij voorbaat volledig dwarsliggen, maar kunnen hier geen beslissing over nemen zonder instemming van onze leden. We willen ook duidelijke garanties van KLM, haar kredietverstrekkers en desnoods de overheid, dat de werkgelegenheid hiermee overeind blijft. En dat de winstuitkering dan wèl wordt uitgekeerd. Want uitstel mag geen afstel worden.”

Lees ook: Luchtvaartmaatschappijen keihard geraakt door inreisverbod VS >

KLM Vliegtuig

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting